6 alternativa finansieringsformer

23 januari, 2016

Finansieringsformer

Du har testat alla vägar för att hitta finansiering och står nu och stampar. Men ge inte upp – det finns flera andra lösningar. Här får du förslag på sex finansieringsformer du förmodligen hittills inte har tänkt på.

Se till att få förbeställningar

Trigga igång förbeställningar via din hemsida, sociala medier och sökmotorer. När du sedan kommit upp i rätt volym köper du in produkterna. På så sätt får du finansiering till dina inköp och minimerar riskerna.

Sälj dina fakturor

Genom att sälja dina fakturor till ett factoringföretag kan du få betalt direkt. Nackdelarna är att det kostar pengar och att du tappar hela kontrollen kring betalningsprocessen, som också är en del av ditt varumärke. Olika factoringbolag har olika upplägg och du behöver bestämma om du ska sälja alla fakturor, eller bara utvalda. Gör även en kalkyl över hur mycket pengar som ”försvinner” i processen.

Hyr ut i andra hand

En tom kontorslokal eller ett tomt lagerutrymme kan genom andrahandsuthyrning bli en bra källa till extra pengar. Eller varför inte hyra ut din egen bostad genom Airbnb? Det finns många sätt att hyra ut lokaler och få in extra kronor varje månad, och här kan du hitta finansiering för ditt företag.

Starta ett till företag

Genom att starta ett extra företag kan du få in pengar från det ena bolaget och finansiera det andra. Det vanligaste är att starta ett konsultbolag, där du gör sidouppdrag inom ditt kompetensområde. Dessa uppdrag kan förhoppningsvis täcka en okej lön för dig, och ditt huvudbolag slipper denna kostnadspost. 

Läs också: 7 sätt att tjäna extra pengar som företagare

Hyr i stället för att köpa

Leasing innebär att du hyr produkten i stället för att köpa den (till exempel firmabilen). Det kan vara ett alternativ för dig som vill komma igång snabbt. Leasingen är avdragsgill och minskar det initiala kapitalbehovet.

Family, friends and fools

Fördelen med att lån från vänner och familj är att du ofta får låg eller ingen ränta, och undviker långa bankavtal. Be dina vänner och din familj att se investeringen/ lånet som vilken affärsuppgörelse som helst, och be dem att bara göra investeringen om de hade gjort den även om det inte var ditt företag. Det ställer krav på dig att sköta allt professionellt.

Missa inte: Att tänka på innan du lånar ut pengar till vänner och familj

Har du fler tips på hur du kan finansiera ditt företag? Hur gjorde du? Kommentera och dela gärna med dig. 
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ