7 vanliga starta eget-misstag – och hur du undviker dem

6 juli, 2015

Att starta företag kan verka skrämmande - tänk om det går käpprätt åt skogen? Därför har vi identifierat de 7 vanligaste misstagen företagare gör och dessutom ger vi dig knep som hjälper dig att inte gå i samma fällor som alla andra.

1. Att vänta tills allt är perfekt

När du har en idé som du verkligen tror på är det lätt att finslipa på detaljerna kring hemsidan, förpackningen, säljmaterialet med mera i evighet. Men det kommer enbart att kosta dig pengar, ta tid och risken finns att någon hinner lansera före dig. Sätt igång direkt istället, testa din idé på utvalda kunder för att få feedback och input och se det som en utvecklingsfas. På så sätt kan du dessutom skapa en produkt/tjänst som kunderna faktiskt vill ha.

2. Att spendera för mycket eller för lite pengar

Som nystartad företagare är sannolikt ekonomi din största oro. Håll i pengarna så mycket det bara går men var inte rädd för att investera i bra människor och kvalitetsprodukter. Ta inga stora investeringar i början. Köp begagnade möbler, gör gemensamma inköp och ifrågasätt varje kostnad. Varje sparad krona snabbar på utvecklingen (men var inte dumsnål!).

3. Att inte satsa på marknadsföring

Om du tror att du inte behöver marknadsföra ditt företag eftersom ”det är så bra så det kommer spridas av sig själv” – tänk om. I själva verket måste alla nystartade företag satsa på marknadsföring. SEO, sociala medier, PR och även betald reklam är marknadsföring du bör fundera över. Titta på hur dina konkurrenter marknadsför sig, hur kan du göra annorlunda för att sticka ut? Tänk på; marknadsföring behöver inte vara dyra annonskampanjer utan den bästa marknadsföringen är helt gratis.

4. Att inte våga ändra sin affärsidé

De flesta företagare startar sitt företag med att göra en affärsplan.Vilket är ett bra redskap för att få koll på alla delar, men en affärsplan är inte ett färdigt dokument. En affärsplan ska kunna ändras hela tiden. Det är det som är ett framgångsrikt företag – att hela tiden analysera var pengarna kommer in eller inte, utveckla det som fungerar och lägga ner det som inte gör det. Att fastna i en idé är livsfarligt.

5. Att göra allt själv

Det är vanligt att tro att ingen annan kan göra jobbet så bra som du kan., du kan ditt företag utan och innan och har passionen som krävs. Men det är inte bara varningssignalen för utbrändhet – det kan också hämna din framgång. Du måste böra delegera. Dels är det viktigt för att du ska lägga din tid på rätt saker, men också för att få hjälp från andra som kan ett område bättre än dig. Ta hjälp av experter och anställ dem som är smartare än dig själv. Outsourca allt som inte kan anses vara dina huvudkompetenser.

6. Att inte sätta realistiska mål

Det är lätt att svepas med av nyhetensbehag i uppstarten av ditt företag. Men för att lyckas på långsikt måste du sätta upp realistiska och uppnåeliga mål. Ange rimliga mål och bestäm vilka specifika steg du behöver ta för att nå dit. Rangordna uppgifterna i viktighetsordning, och fall inte för frestelsen att ta itu med det enklaste först. Hitta disciplin i att enbart ägna dig åt sådant som är viktigt för ditt företag. Om du lyckas med detta – som väldigt få gör i verkligheten – ligger vägen till framgång för ditt företag öppen.

Läs mer: Så sätter du rätt mål som företagare

7. Att ge upp för lätt och för tidigt

En av de största utmaningarna alla företagare står inför heter tålamod. Det är möjligtvis ett av de vanligaste misstagen att du ger upp för tidigt. Att driva företag är en berg-och-dalbana och alla framgångsrika företagare har gjort mängder av misstag och fått knäckar för självförtroendet. Men en sak har de gemensamt, och som tog dem dit de är idag: de gav inte upp.

 

Vilka misstag har du gjort under din företagarresa? Och vad har du lärt dig av dem? Kommentera och dela med dig här nedan.




Okategoriserade
Foto av: AdobeStock
Starta eget som konsult – så här får du fler kunder
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Starta Eget
Foto av: AdobeStock
Starta Eget-guiden – så startar du företag i 12 steg