Vad är tillåtet i sociala medier? Vad säger lagen?

4 december, 2015

Vad gäller juridiskt vid marknadsföring i sociala medier? Vi redogör kort för det viktigaste!

Marknadsföring i sociala medier

I takt med att medielandskapet förändrats har det blivit allt svårare att veta vad som faktiskt gäller juridiskt kring marknadsföring i sociala medier. Vår lagstiftning utformades långt innan internet fanns i var mans hand och har inte riktigt hängt med i den nya utvecklingen. I dagarna släppte Konsumentverket ”vägledning om marknadsföring i bloggar och andra sociala medier” som vänder sig till dig som marknadsför produkter eller tjänster i sociala medier. Vi har sammanställt de viktigaste punkterna du behöver känna till:

  1. Ledordet är tydlighet. Det ska aldrig finnas någon risk för missförstånd. Även när konsumenten snabbt ögnar igenom sitt flöde ska det inte vara något tvivel om vem som står bakom posten.
  1. En bloggare/influencer får fritt rekommendera produkter, varor och tjänster som denne är nöjd, eller missnöjd med. Om det däremot på något sätt finns ett samarbete mellan ett företag och en bloggare/influencer måste det alltid framgå. Ett samarbete kan bestå i att bloggaren/influencern får ersättning i pengar, i varor, i tjänster eller någon annan kompensation.
  1. Såväl företaget som står bakom marknadsföringen som bloggaren/influencern som postar ett inlägg om företagets produkt bär ansvar för att marknadsföringslagen följs. Den som gör reklam är skyldig att känna till de regler som gäller.
  1. Det är förbjudet att uppmana barn att köpa något. Var extra försiktig med reklam som riktar sig till minderåriga. En bloggare/influencer som vet med sig att de har en ung publik bör ta extra hänsyn till att de är en särskilt utsatt grupp.
  1. Konsumentverket rekommenderar annonsmarkering av inlägget i såväl början som slutet av ett inlägg. Det räcker inte att skriva att man har ett pågående samarbete med ett varumärke någonstans på bloggen eller i den sociala kanalen utan varje inlägg som på något sätt berör det sponsrande företaget ska inledas och avslutas med att det är en annons, reklam eller sponsrad post. Här gäller principen hellre en gång för mycket än en gång för lite.Vägledning från Konsumentverket om marknadsföring i bloggar och andra sociala medier finns att ladda ner här.

    Läs gärna också Tips från några av USAs mest kända småföretagare!

    Har du några frågor som rör marknadsföring och sociala medier?Dela gärna med dig här nedanför!




Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona