Så får du fler följare på Facebook – 5 enkla steg

8 november, 2019

sociala-media-instagram

Undersökningar visar att chansen till köp bland unga är 60 % större om de följer varumärket. Så vilka följer dig och ditt företag? Använd de här 5 tipsen för att få fler följare på Facebook – och skapa fler affärer på köpet.

Nästan alla är på Facebook. 2019 använde 51 % av internetanvändarna Facebook varje dag, medan 74 % gör det någon gång (Källa: Svenskarna och Internet 2019). Och de som följer ditt varumärke, handlar i mycket större utsträckning.

Alltså är ekvationen enkel – du vill ha många, relevanta följare till din Facebook-sida. Men hur får du det? Det ska vi ta reda på idag i fem enkla steg.

Så får du fler följare på Facebook

Steg 1 – Content, Content. Content

Utan innehåll spelar det ingen roll hur snygg din Facebook-sida är (även om det också är viktigt). Så vad är superrelevant innehåll för ditt företag? Spännande historier om era kunder? Det senaste nyheterna från branschen? En fråga/svar med en av era medarbetare, som lär ut något till följarna?

Ha inte för höga ambitioner. Börja med ett inlägg i veckan och öka efterhand, istället för tvärtom. Sätt av en dag i månaden när ni skapar innehåll för hela månaden. var så personliga det går. Låt någon vara dedikerad Facebook-ansvarig, och låt den personen följa en lagd plan, till exempel.

Vecka 1 – Intervju med en spännande kund
Vecka 2 – Häftig nyhet från branschen
Vecka 3 – Fråga/Svar-video med en av våra medarbetare

Steg 2 – Dela innehåll som dina följare älskar

Men ert eget innehåll kanske inte räcker, eller är tillräckligt spännande. Då fungerar det bra att dela andras innehåll, som är relevant för målgruppen. Vad älskar ni att läsa hos andra, som ni vill dela med era följare? Berätta varför det är viktigt för er och varför ni tror att era följare vill veta samma sak. Ni kommer att bli uppskattade som ett varumärke som verkligen bryr sig om följarna.

Läs också: Bästa tiderna att posta på Instagram och Facebook

Steg 3 – Kommunikationen går åt båda håll

Skapa ingen Facebook-sida om ni inte har någon som kan sköta den. Uppdatera den. Svara på kommentarer. Om ni inte svarar på en negativ kommentar, kan detta lätt bli en onödig ”minikris”. Svara alltid snabbt, i saklig och objektiv ton. Alltid lösningsfokuserat.

Våga också öppna upp för att få feedback via Facebook, och visa att ni bryr er om synpunkterna. Ni är inte perfekta, men ni kan alltid visa att ni vill bli bättre. Svara inom 24 timmar, det är grundregeln (även om det ofta är för lång tid)

Steg 4 – Ställ frågor, anordna tävlingar, gör undersökningar och ha kundpaneler

Ni vill att er Facebook-sida ska sjuda av engagemang och interaktion. Det skapar ni enklast genom att ställa frågor (typ; hur kan vi hjälpa er följare att få ett bättre liv?), anordna tävlingar och göra undersökningar (som ni också kan använda för er marknadsföring).

Men framförallt, använd Facebook som ett sätt att skapa era produkter – här har ni er kundpanel! Se på Löwengrip Care & Color – de använder Sociala Medier för att få input på alla sina produktförslag. Om inte följarna vill ha något, börjar de aldrig producera. De måste ha sparat otroliga summor på att inte göra felsatsningar!

Steg 5 –  Fokusera på de följare du redan har

Det är lätt att fokusera på att få fler följare. Men börja inte där. Om du lägger ditt fokus på de följare du redan har – och ger dem stora värden – kommer de automatiskt att sprida ordet till andra. Det är lätt att bygga luftslott, gör inte det misstaget. Det är engagerade följare du vill ha, så låt dina största fans få fantastiska värden.

Om du ändå vill göra insatser för fler följare, sätt ett enkelt och mätbart mål: kanske att antalet följare ska öka med 1 % i veckan.

Guiden är uppdaterad 2019-11-08
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta