Så lyckas du på Linkedin – 8 avgörande råd

20 augusti, 2015

Internet & Sociala Medier

Det snackas mycket om sociala medier, och det främsta mediet för affärer är Linkedin, med över 300 miljoner användare världen över. Här får du 8 avgörande råd som hjälper dig att göra fler affärer på Linkedin.

Skapa en fantastisk Linkedin-profil

Med Linkedin smarta funktioner kan du se hur komplett din profil är, och med en attraktiv profil kan du attrahera såväl kunder som uppdragsgivare. Börja med att se till att din profil är 100 % komplett, och välj en bild på dig som symboliserar den image du vill ha (glöm partybilderna om du vill verka professionell).

Se till att den viktigaste information om dig visas högst upp. Berätta kort och konkret vad ditt företag gör, vilka kunder ni har och hur ni har hjälpt dem. På företagets sida kan du visa upp dina produkter under delen ”Product & Services”.

Missa inte: Så lyckas du med Content Marketing.

Visa upp din expertis

Linkedins största fördel är att du kan visa upp din och företagets expertis. Här söker företag efter människor som kan hjälpa dem, och många går med i grupper för att fördjupa sig i intressanta ämnen.

Detta faktum kan du använda genom att posta intressanta artiklar eller länkar i relevanta grupper, vilket gör dig till expert. Du kan också lägga upp din ”arbetsportfolio” under Pages.

På din profil bör du också se till att lägga till eventuella priser eller utmärkelser du har fått, och se alltid till att få så många rekommendationer och ”endorsements” som möjligt. (Du kan fråga dina kompisar om rekommendationer. Det är inget att skämmas för, många andra gör det)

Led besökarna dit du vill

Vad vill du att besökarna på din profil ska göra? När du vet det (exempelvis att klicka vidare in till din hemsida), ser du till att ha smarta ”call-to-actions” i profilen, exempelvis en länk till en artikel eller video

Jobba med bra bilder

Statistik visar att profiler med bilder har 11 gånger så stor chans att få besökare, och att statusuppdateringar med bilder får fem gånger så många delningar som dem utan. Dina privata bilder kan du dock behålla på Instagram eller Facebook, på Linkedin är det professionella (men gärna personliga) bilder som gäller.

Tänk sökoptimering

Vad söker dina kunder på? Se till att din profil innehåller de sökord dina kunder använder på Linkedin, så att du kommer högre upp i sökresultaten.

Hur ofta ska jag posta inlägg?

På Linkedin postas det inte lika frekvent som på Facebook och Instagram, så du har verkligen möjlighet att sticka ut. Sätt en rimlig postnings-nivå (kanske 1 gång i veckan) och håll dig till den. Ju fler poster, desto bättre kommer din sida eller profil att optimeras. Var noga med att enbart posta sådant som intresserar din målgrupp.

Delta i grupper

Vilka grupper följer dina potentiella kunder? Om du kan bli medlem i dem och posta intressanta material, har du automatiskt gjort dig själv till expert. Viktigt! Posta inte bara eget material, utan dela, kommentera och gilla även andras material. Linkedin är ett socialt media och inte en envägs-kanal.

Om det inte finns någon relevant grupp inom din expertis, skapa en sådan och bjud in de människor du vill ska affärsrelationer med.

Läs också: 5 steg till bättre affärer på LinkedIn

Vilka ska jag ”connecta” med?

Du kommer att få många kontaktförfrågningar från människor som du aldrig träffat. Var noga med vilka du svarar ja till, eftersom andra ser vilka kontakter du har och kan bedöma dig utifrån dem. 

Om du skickar en egen kontaktförfrågan till någon du inte känner väl, se alltid till att berätta hur ni träffats eller varför du vill ha kontakt. Se också till att alltid skriva personliga hälsningar vid kontaktförfrågningar (istället för den standard som finns), det ökar chansen att få nya affärskontakter.

Använder du LinkedIn? Vad tycker du är bra/mindre bra? Kommentera och dela gärna med dig. 
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier