Så förbereder du ditt företag för den sociala generationen Z

6 februari, 2020

Foto av: Herman Caroan

För den sociala generationen Z har tillgång till internet alltid varit en självklarhet. Det är ingen skillnad mellan den digitala världen och det som den äldre generationen kallar den verkliga världen.

Johannes Gustavsson är digitalexperten som vet allt om frustrationen som uppstår när föräldrar, lärare och arbetsgivare inte förstår de unga. Så här kan du tänka annorlunda och verkligen förstå den sociala generationen Z.

Johannes har myntat bedgreppet Den sociala generationen (som ofta kallas Generation Z), och han har också skrivit boken Uppfödd på nätet – Lär känna den sociala generationen. Medan de flesta pratar om millennials eller generation z så tycker Johannes att den avgränsningen blir för bred. I de begreppen brukar man räkna in personer födda från 1980-talet och framåt. Den sociala generationen avgränsar Johannes till personer födda från år 2000 och framåt.

Här kan du lyssna på poddavsnittet där Johannes berättar allt om den sociala generationen Z, och vilka sociala medier du når dem i.

– Jag är själv född 1997 och jag kvalar inte in, för jag minns när vi inte hade internet på vår hemdator. Den här nya generationen har växt upp med att vara ständigt tillgängliga och uppkopplade.

– Generationsbegreppet är såklart ändå väldigt brett och generaliserande. Men, jag vill påstå att den sociala generationen föddes in i en annan värld än de som är födda på 1990-talet och tidigare. Det finns ett generationsglapp mellan de här barnen och ungdomarna och deras lärare, föräldrar och nu även arbetsgivare. Där uppstår frustration för att man inte förstår varandra

Ingen skillnad mellan online och verklighet

Johannes Gustavsson beskriver en typisk 15-åring av idag som ständigt uppkopplad. Inte på Facebook, LinkedIn, Flashback eller Twitter, där deras föräldrar är aktiva. De största sociala medierna för ungdomar år 2020 är Snapchat och TikTok. På Snapchat pratar man direkt med varandra, ofta med sina närmaste vänner. TikTok är den plattform som man använder för att ta del av och skapa mer offentligt innehåll. Här finns musikvideos, videos där man dansar och mimar till musik och olika populära memes.

Den sociala generationen konsumerar media mer än någonsin och nu ökar även betalningsviljan. Det som ungdomar konsumerar mest på internet är TV och video. Det gör man via tjänster som Netflix och YouTube.
– Alla ungdomar använder YouTube, säger Johannes.

Den typiska 15-åringen tar upp sin mobil direkt när hen vaknar. Kanske ser man till att skicka en snap till bästa vännen på Snapchat för att hålla igång Dagar. Dagar är en markering som visar hur många dagar i rad som man har snappat med en person på Snapchat. Missar man en dag så börjar räkneverket om. Det kan nästan bli en tävling i att ha flest Dagar, eller längst snapstreak som det också kallas.

– Det finns en del fördomar om den sociala generationen. För det första så tror vi att de inte alls är sociala. De stirrar ju bara ner i sina mobiler hela tiden. Jag spelar på detta med begreppet ”den sociala generationen”, det brukar väcka reaktioner att jag kallar dem det. Vi måste förstå att för de unga så innebär att stirra ner i mobilen att man är social.

Lyssna på: Frida Boisens bästa sociala medier-tips

Är mobilen ett störningsmoment i skolan?

Även i skolan använder man den smarta mobilen, för att lösa uppgifter, skriva upp läxor och kommunicera. Olika skolor har olika regler för om mobilen får användas på skoltid. 

– Mobiler ses allmänt som ett störningsmoment i skolvärlden. Det kan tyckas lite motsägelsefullt när man samtidigt gör digitaliseringssatsningar med datorer och surfplattor.

– Undersökningar visar att den sociala generationen i allt större grad använder sina mobiler till den typen av uppgifter som man gör i skolan. Alltså inte bara för att umgås utan som ett redskap i skolarbetet.

Sociala medier för att umgås – inte för att söka bekräftelse

Trots att ungdomar och barn spenderar så stor tid online så har vuxna i deras omgivning ofta dålig koll på vad de gör.

– Om barnen håller på med en sport kanske de lägger fyra till fem timmar i veckan på det, en bråkdel av tiden som de spenderar online. Ändå bryr sig föräldrarna mer om det än att ha koll på vad de gör på nätet.

En vanlig fördom är att de unga är utseendefixerade och söker bekräftelse genom att lägga upp selfies som de vill ha så många likes som möjligt på. I sin bok om den sociala generationen, har Johannes Gustavsson intervjuat antropologen Katarina Graffman. Hon säger att det inte alls handlar om det längre. Den sociala generationen använder sociala medier för att hålla kontakt med sina vänner och uppdatera sig i små grupper. 

Grupperna byggs upp som årsringarna i ett träd. I den allra innersta, minsta ringen, har du din allra bästa vän. I nästa ring kanske du har två till tre nära vänner, sedan din skolklass och så vidare. Den sociala generationen skiljer inte heller mellan den digitala och den fysiska världen, de har växt upp med att dessa är integrerade med varandra.

Nu vet du vet om hur den sociala generationen fungerar? Hur kan du förbereda ditt företag på den här generationen av framtidens medarbetare?
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier