BETA

De viktigaste sociala medierna – vet du vilka de är?

15 oktober, 2018

Vilka sociala medier måste du finnas i just nu? Här går vi igenom de fyra viktigaste plattformarna för dig och ditt företag, och förklarar varför du ska välja just dem.

Den ständiga frågan: vilka är de viktigaste sociala medierna för mig och mitt företag? Den primära strategin är alltid att förstå var dina kunder finns idag (där ska du vara), och var de kommer att finnas imorgon (där ska du också vara, förhoppningsvis innan dina konkurrenter).

Om du inte har koll på vilka de största sociala medierna är 2018, kan du ta en titt på den här sammanställningen hos Statists: Global Social Media Ranking 2018.

Alright, så vad ska du satsa på? Det verkar som om följande fyra sociala medier är mest rätt 2018. Här berättar vi varför.

Instagram

Är du nyfiken på Influencer marketing? Då är Instagram rätt svar för ditt företag. Fler än 800 miljoner aktiva användare i månaden, som dessutom har det högsta engagemanget. Instagram dominerar även marknaden för innehåll i story-format (Instagram Stories) och live videos. Här har du framtiden som det ser ut just nu.

Facebook

Pratar vi det totala antalet användare, är Facebook fortfarande helt överlägset. I början av 2018 fanns totalt 2,1 miljarder aktiva användare, och man tror att 3 miljarder kommer att passeras inom kort. Här hittar du alltså den bästa räckvidden, och glöm inte att Facebook också äger Whatsapp, Messenger och Instagram. Så den totala räckvidden är över fem miljarder användare. Då behöver du inte så många fler plattformar att nå ut på!

Youtube

Är det ett socialt media? Delvis, men egentligen en videoplattform såklart. 300 timmar film laddas upp varje minut och 30 miljoner besökare tittar på runt 5 miljarder videos om dagen. Influencers älskar YouTube, och vill du nå ut i videoformat är detta den överlägsna plattformen.

När vi häromåret besökte Nordic Business Forum i Helsingfors, spådde man att över 95 % av all content på Facebook kommer att vara video inom några år. Då förstår du också styrkan i YouTube.

Snapchat

Snapchat har periodvis växt snabbare än alla andra plattformar, och är extra populärt hos influencers. Har du en ung målgrupp kan detta vara helt rätt, speciellt om du vill skapa en unik och personlig relation med dina kunder. Snapchat må inte vara lika stort som andra plattformar, och konkurrensen är därför mindre. I många branscher finns fortfarande möjlighet att få ett försprång, då traditionella företag inte riktigt har lyckats slå igenom här.
E-handel
Foto av: AdobeStock
Vad är liveshopping och hur fungerar det?
Sociala Medier
Foto av: Herman Caroan
Så förbereder du ditt företag för den sociala generationen Z
Sociala Medier
Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd