5 nya sociala medier – har du koll på TikTok, Lasso, Vero, Steemit och Caffeine?

21 november, 2019

Internet & Sociala Medier
Foto av: iStock

Du börjar bli van med Facebook, Instagram, YouTube och LinkedIn. Räcker inte det? Jo, högst troligt. Men om du vill ligga i absolut framkant och nå yngre målgrupper behöver du också ha koll på de senaste trenderna och de sociala medier som är mest hajpade just nu.

Kom ihåg – på nya plattformar kan du vara ensam och få mer för pengarna. Det gäller bara att välja rätt häst. Här är fem av de trandigaste sociala medierna just nu – var finns du och var borde du finnas?

Sociala medier-trend 1: TikTok

TikTok (tidigare känt under namnet Musical.ly) har slagit stor hos den yngre publiken. I korthet går TikTok ut på att skapa korta videos och dela videoinnehåll. Jämfört med andra sociala medier-plattformar med rörliga format är TikTok i absolut framkant när det gäller pålägg av musik, roliga effekter och häftoga filter

Ska ditt företag finnas på TikTok?

Absolut om ditt företag vill nå en målgrupp som är 16-24 år, och speciellt om ni jobbar med mode eller e-handel av något slag som passar den här målgruppen.

Hur många användare har TikTok?

I oktober 2019 har TikTok 500 miljoner användare.

Sociala medier-trend 2: Lasso

Lasso, som släpptes 2018, är en Facebooks version av TikTok; även här skapar och delar användarna korta videos med roliga filter och effekter. De kan enkelt logga in med sina Facebook- eller Instagram-konton och korsbefrukta sina videos med sina Facebook-berättelser. I framtiden kan de troligen också lägga sina Lasso-videos på Instagram Stories.

Ska ditt företag finnas på Lasso?

Nja. TikTok är klart mer intressant just nu. Men med Facebooks marknadsföringsmuskler kan det ändras snabbt, så om du har 16-24-åringar som målgrupp: håll koll på Lasso!

Sociala medier-trend 3: Steemit

Steemit är en blockchain-baserad blogg- och sociala medier-plattform som belönar användarna med kryptovalutan STEEM när de skapar innehåll. När någon skapar innehåll som får uppmärksamhet får de betalt, liksom när de pushar andras innehåll. Därefter kan de byta sina ”STEEM tokens” mot riktiga pengar.

Ska ditt företag finnas på Steemit?

Användarbasen är än så länge liten, så du har en begränsad räckvidd. Men tänk så här: du får en extra kanal att dela ditt innehåll i och kan få betalt samtidigt.

Sociala medier-trend 4: Vero

Vero är ett alternativ till Instagram som idag saknar annonser och algoritmer (skönt förstås, men hur ska de tjäna pengar?). Du kan dela foton, musik, TV-program, filmer, böcker och länkar. Som användare bestämmer du själv vem som ska se ditt inlägg – nära vänner, vänner, bekanta eller följare. Det är smart.

Även om det inte finns några annonser, kan du som företag betala för att lägga till en ”köp nu”-knapp på dina inlägg.

Ska ditt företag finnas på Vero?

Det positiva med avsaknaden av annonser och algoritmer är att du kommer närmare användarna och ses inte som någon som vill sälja till varje pris. Därför är det perfekt för att bygga förtroende och relation, och för att lära känna din målgrupp.

Sociala medier-trend 5: Caffeine

Caffeine är en social plattform som främst fokuserar på spel och underhållning. Du kan skapa direktsändningar för vänner och följare, och tittarna kan interagera med dig i realtid med kommentarer och emojis.

Ska ditt företag finnas på Caffeine?

Undersökningar visar att 80 procent av konsumenterna hellre tittar på livevideo från ett varumärke än att läsa en bloggpost. Så live-sändningar på vilken plattform som helst kan generera mycket uppmärksamhet och interaktion med din potentiella målgrupp. Frågan är om det är Caffeine som är rätt plattform för dig?

Hur många användare har Caffeine?

I oktober 2019 har Caffeine XXX användare.

Så vilka sociala medier ska jag välja?

Välj sociala medier där din publik finns eller där du tror att de kommer att finnas i framtiden. Det finns en stor fördel i att vara först.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier