BETA

Sluta skjuta upp, börja sälja!

31 januari, 2014

När det gäller försäljning är det många egenföretagare som förvandlas...

När det gäller försäljning är det många egenföretagare som förvandlas till Alfons Åberg: Jag ska bara… Plötsligt finns tusen och en saker som är viktigare än att just sälja: till och med tvätten kan kännas oerhört prioriterad! 🙂 Men utan försäljning inget företag. Så hur ser du till att det verkligen blir av?

Gör en säljplan. Sätt tydliga mål som är mätbara (intäkter, antal kunder, volymer…) och tidssatta. Speca vilka säljinsatser du tänker göra och när. Tydlighet ökar din motivation och ger dig chansen att stämma av hur det går.

Avsätt tid! Sluta se på försäljning som något du tar “när du hinner”. För att du ska lyckas krävs att du planerar in säljet i din kalender. Tiderna ska vara lika orubbliga som ett affärsmöte. Använd en stund på fredagen till att planera in nästa veckas sälj.

Skaffa rätt resurser. Se till att tekniken är på plats (laptop, projektor, iPad…) och att du känner dig så bekväm som möjligt (till exempel genom säljträning eller skrivet manuskript). Allt går bättre – och känns roligare – när du har stödet du behöver.

Rutiner hjälper. Motstå lusten att göra något annat när du ska sälja. Stäng av Facebook, e-post och andra distraktioner. Ta ett lätt förstasteg: välj ut de du ska ringa idag. Bestäm dig för att du ska ringa minst fem samtal innan nästa paus. Ring, pausa – och börja om igen!

Höj motivationen! Föreställ dig hur det  kommer att vara när du får in din drömkund, eller när du får riktigt bra flyt med dina prospekt. Belöna dig själv efter varje säljblock – en paus, en promenad, något som får dig att må bra.

Uppmärksamma framsteg. Fått in ett nytt säljmöte eller till och med en ny kund? Har du haft ett riktigt bra säljsamtal? Öka lusten att sälja genom att fira dina framgångar och framsteg!

Aktivitet leder till resultat. Man brukar säga att minst 30% av arbetstiden bör handla om att sälja. Med andra ord ett par timmar om dagen eller runt 1,5 arbetsdag under en normal arbetsvecka. Få av oss har en hundraprocentig hit-rate, så det gäller att lägga ner tiden och energin för att lyckas!
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån
Försäljning & Lönsamhet
Bevisade recept på framgångrik försäljning