BETA

Så blir du av med tidstjuvarna

4 augusti, 2019

Effektivitet och struktur

Tid är pengar för oss företagare. Men det finns många tidstjuvar som gör att vi tappar fokus och minskar produktiviteten. Vi vet hur du slipper dem – gör så här.

Tips 1: Schemalägg mejl- och telefontid

Att hela tiden kolla mejlen tar massor med tid, energi och fokus från dina viktigaste uppgifter. Ordna ett autosvar och kolla mejlen endast två-tre gånger vid bestämda tidpunkter under dagen. Låt telefonsvaren ta telefonsamtalen när du sysslar med annat och ring upp när du har tid.

Tips 2: Koppla ned

Sociala medier, surfing och sms är aktiviteter som tar upp väldigt mycket av vår tid. Var noggrann med att koppla ned emellanåt. Stäng av alla push-meddelanden, sätt telefonen i flygpansläge när du inte vill bli störd eller lägg den i ett annat rum. Kan du ändå inte tygla dig själv; blockera Facebook på din jobbdator så att du inte kan ”kolla lite snabbt vad din syster gjorde i helgen”.

Tips 3: Skippa möten utan agenda

Blir du inbjuden till ett möte, se då till att du får en ordentlig agenda innan, att du har alla underlag du behöver, att du vet vad syftet är och att du faktiskt behöver vara med på mötet. Se även till att mötet börjar och slutar i tid.

Missa inte: 14 sätt att skapa effektiva möten.

Tips 4: Låt inte olönsamma kunder äta din tid

Det säkraste sättet att misslyckas är att försöka göra alla nöjda. Gå igenom dina kunder och fundera över vilka 20 % som skapar 80 % av din vinst och vilka 20 % som konsumerar 80 % av din tid. Mejla de minst lönsamma med en lista på regler, till exempel acceptabelt antal telefonsamtal, svarstid för mejl, minimibeställningar etcetera. Gillar de inte dina processer, hänvisa dem till ett annat företag.

Tips 5: Sätt på dig hörlurar

Om du är tillgänglig är det lätt för dina medarbetare att fråga, i stället för att lösa problemet på egen hand. Sitter du i ett öppet kontorslandskap? Skaffa hörlurar som inte släpper in ljud och meddela alla dina medarbetare att när du har hörlurarna på vill du inte bli störd. Har du eget kontor? Stäng dörren.

Tips 6: Minska på småpratet

För att få saker gjorda är det viktigt att snabbt komma till saken om telefonen ringer. Undvik frågor som ”Hur är det med dig?”, använd i stället ”Jag håller precis på med en viktig uppgift, men vad kan jag hjälpa till med?”. Det spar många sköna minuter varje gång.

För att få full kontroll läs också: Så tar du kontroll över ditt företag. 

Hur gör du för att bli mer effektiv? Kommentera och dela med dig på Mitt Företags Facebook-sida. 
Personlig utveckling
4 snabba tips som ökar din produktivitet
Personlig utveckling
Bli 40 % mer effektiv med fyra enkla verktyg
Personlig utveckling
Få saker gjorda direkt med 3,2,1-regeln