Experten: Fokusera på personlig utveckling

28 maj, 2014

Som företagare i ett företag som ska lyckas är det lätt att du drunknar i allt som ska göras. Då är det viktigt att du har förmåga att fokusera på rätt saker. Mia Breitholtz Söderström föreläser och utbildar otaliga människor i personlig utveckling. Här får du hennes bästa tips på hur du skapar fokus som hjälper dig att ta ditt företag till nästa nivå.

Logga tiden

Gör en tidslogg under en vecka där du i detalj skriver ner vad du använder din tid till. Gynnar det företagets mål/visioner att du till exempel twittrar, bloggar eller springer på nätverksträffar? Om svaret är ja ska du självklart fortsätta. Om inte, gör andra saker.

Fokusera på rätt kunder/tjänster/produkter

80/20-regeln innebär till exempel att det ofta är 20 % av kunderna som står för 80 % av vinsten/omsättningen. Fundera över vilka som är dina 20 %, som du ska fokusera på för att nå mästarklass!

Planera din tid

Genom att planera din tid får du lättare att fokusera. För de flesta av oss är det självklart att boka in möten i kalendern. Låt det bli lika självklart att lägga in tid för allt annat du behöver göra för att få tillväxt i ditt företag. När du synliggör vad du ska fokusera på under dagen, veckan eller året, blir det också lättare att säga nej till mindre viktiga saker.

Töm huvudet

För att kunna fokusera är det viktigt att skriva ner allt du ska göra. Använd gärna en digital ”att göra”-lista, och kategorisera utifrån var du är eller vad du behöver ha tillgång till när du ska göra något.

Ta kontroll över ditt mailkollande

De flesta av oss kollar mailen alldeles för ofta. Kollar du mailen var tionde minut så tappar du en timme per dag i ställtid, samtidigt som du minskar din förmåga till fokus och effektivitet. Bestäm dig därför för hur många gånger och när du behöver gå in och hantera mailen varje dag.

Var närvarande i nuet

Forskning visar att förmågan att vara närvarande i nuet ökar fokus- och koncentrationsförmågan. Det uppnår du genom att ta några djupa andetag samtidigt som du fokuserar på varje andetag. Lägg också bort mobiltelefonen och var mentalt närvarande i mötet med andra människor.

 
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg
Personlig utveckling
Så blir du extremt effektiv – våra 5 viktigaste guider