5 saker att göra innan du dör

29 april, 2016

5 saker att göra innan du dör - Bucket list

Många människor har någon gång i livet skrivit en ”bucket list”, det vill säga en lista på saker som du vill göra innan du dör. Gurun Robin Sharma har ägnat senaste delen av sitt liv med att hjälpa andra människor att hitta mening i livet. Här är fem saker Sharma anser borde finnas på alla människors lista.

Om du inte redan har läst ”Munken som sålde sin Ferrari” av Robin Sharma är det ett hett tips från oss. Sharma är ledarskapsexperten, föreläsaren och författaren som har sålt miljontals böcker i hela världen. Vi rekommenderar även hans YouTube-kanal som är full av inspiration. Här är hans tips på fem saker att lägga till din bucket list direkt.

1. Simma med delfiner på Mauritius

Egentligen är delfinerna bara ett exempel, det kan lika gärna vara att bestiga Kilimanjaro eller att besöka det Sixtinska kapellet. Sharmas poäng är – inför äventyr i ditt liv. Självklart är jobb och att betala räkningar viktigt. Men vad är meningen med att dö om du inte har upplevt lite äventyr i livet?

2. Dansa barfota i en park

Njut av varje dag. Det kan verka banalt men det Sharma menar är att det viktiga är inte att göra en massa saker, det viktiga är att njuta av varje ögonblick. De sägs att de människor som är lyckligast i världen har insett det – de ger sig inte bara ut på en promenad och tänker på sina jobbproblem – de njuter av doften i skogen. De samtalar inte bara med sin partner – de tittar honom/henne i ögonen och verkligen lyssnar. Varje dag är ett mirakel om du lär dig att uppskatta det.

3. Läs de stora ikonernas böcker

Det häftiga med att läsa böcker från några av de stora människorna under vår livstid är att de ger dig möjligheten att se världen med deras ögon. Du lär dig hur de hanterade problem, hur de såg på sig själva, hur de överlevde ett brustet hjärta och hur de lyckades nå framgång.

4. Lär känna dig själv

Vem är jag? Vad är mina värderingar? Hur vill jag att min framtid ska se ut? Hur vill jag att mina närmaste ska minnas mig på min begravning? Det kan kännas skrämmande att tänka på din begravning när du är mitt i livet. Men enligt Sharma är det just detta som hjälper oss att ge oss mening i livet.

5. Hjälp så många människor som möjligt

Att hjälpa andra människor behöver inte bara handla om att skänka pengar till en välgörenhetsorganisation. Sharma menar att om alla varje dag kunde hitta minst tre personer att göra lite gladare, skulle det göra underverk för världen. Det kan vara så enkelt som ett leende till mannen i matbutiken, lösa ett problem för en kund som underlättar vardagen eller att ringa den där vännen som du inte har pratat med på länge.

 

Vill du ha fler tips till din bucket list? Missa inte Gustaf  projektet ”Livet på 500 dagar”.
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson