Så vinner du en upphandling

8 oktober, 2015

Upphandling

Ett sätt att springa om konkurrenterna är att börja vinna upphandlingar. Det kan verka krångligt, men vi har knepen som hjälper dig
att ta dig an upphandlingarna på rätt sätt.

Den svenska offentliga sektorn köper in varor och tjänster för miljarder varje år – varför skulle inte du vilja ha en del av den kakan? Kort sagt, upphand- lingar kan innebära stora affärer för ditt företag. Dessutom är offentliga affärer stabila, du får betalt i tid och dessutom bra referenskunder.

Hitta upphandlingarna

Följ myndigheternas eller kommunernas hemsidor för aktuella annonser. Du kan hålla koll själv eller anlita en bevakningstjänst som skannar marknaden åt dig. Du kan även registrera ett gratis testkonto på offentligaupphandlingar.se (var dock noga med att kolla upp de sajter du använder, det finns flera blufföretag inom detta område).

Börja i tid

Att skjuta upp pappersarbetet och tänka att ”du fixar det i helgen” är inte att rekommendera. Det tar tid att skriva en ansökan för upphandling. Sätt i gång med arbetet så snart du bara kan och räkna med att det tar dubbelt så lång tid som du tänkt.

Ta hjälp med ansökan

Det kan upplevas krångligt och svårt att få en ansökan korrekt. En god idé är att be en expert se över materialet. Det finns även företag som kan hjälpa till med allt kring din ansökan. Visst, det kostar, men det kostar ännu mer att inte vinna.

Trippelkolla allt

Om du råkar missa något av kraven för en specifika upphandlingen är chansen stor att din ansökan hamnar i papperskorgen direkt. Oftast är möjligheten att komplettera i efterhand obefintlig, därför är det oerhört viktigt att du har svarat på alla frågor och att alla krav är uppfyllda i ansökan. Återigen, be alltid någon annan att dubbelkolla allt.

Lär av vinnarna

En offentlig upphandling är precis som den heter – offentlig. Därför finns det alltid möjlighet att få se tidigare vinnares ansökningar och lära av dem. Dessutom kanske du har någon i ditt nätverk som vunnit upphandlingar, och som du kan rådfråga?

Läs mer: Så här blev ramptillverkaren Kvistberga experter på upphandlingar. 

Och glöm inte…

Skicka in vad upphandlingen frågar efter – varken mer eller mindre. Skicka in anbudet i tid. Och tveka inte att fråga den upphandlande enheten om något är oklart, det ligger ju i deras intresse att få in bra anbud.

 

Vilka är dina bästa tips när det gäller upphandlingar? Tipsa och kommentera här nedan. 




Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona