Så säljer du bäst till olika personlighetstyper

7 oktober, 2014

Försäljning & Lönsamhet, Rekrytering & Medarbetare

Det finns många uppdelningar av personlighetstyper med olika egenskaper, och här går vi igenom en av de vanligaste – med hjälp av färger. Vi ger dig verktygen som ökar din förståelse för olika människor boostar din försäljningsförmåga.

Den gula kunden

En gul person är väldigt social, spontan, underhållande, optimistisk, gillar att synas och är lösningsorienterad. De kan ibland uppfattas som självcentrerade, snackiga och känslosvallande. De gillar teamarbete och att hjälpa människor. Du känner igen en gul person som nickar engagerat när någon annan pratar även om de kanske inte håller med.

Så säljer du till en gul person: Var glad, nyfiken och intresserad. Håll en hög energinivå och ett högt tempo på mötet. Se till att du engagerar personen så att han/hon känner sig delaktig i dialogen. Poängtera hur din produkt eller tjänst kommer att underlätta för personen.

Undvik: Att vara påträngande och aggressiv. Att avbryta när de pratar och att vara för allvarlig och detaljrik.

Den gröna kunden

Gröna personer är organiserade, noggranna, lugna och harmoniska. De planerar och vill ha kontroll. En grön person har svårt för att säga nej och lägger stor vikt i andra människors önskemål och behov. De gör att de ibland uppfattas som konflikträdda
och obeslutsamma. Gröna människor tänker först och pratar sen för att inte trampa någon på tårna.

Så säljer du till en grön person: Se till att vara väl förberedd och ha god framförhållning. Var tillmötesgående och vänlig. Tala i ett lugnt tempo och tvinga inte fram ett beslut. En grön person vill ha tid på sig att tänka och komma med besked.

Undvik: Att stressa, att vara arg eller pushig. Undvik också ordet förändring – använd hellre ordet förbättring när du talar med en grön person.

Den blå kunden

Analytisk, systematisk och metodisk är ord som beskriver en blå person. De gillar regler, struktur och planering. En blå person är noga med detaljer och tar lång tid på sig att fatta ett beslut. De vill fatta beslut på fakta och inte känsla. När de väl har tagit ett beslut har de höga prestationskrav och utför allt ordentligt och med hög kvalitet, vilket gör att de ibland uppfattas som
kritiska.

Så säljer du till en blå person: Lägg fram förslaget baserat på fakta och inte känslor. Var lugn, saklig och tydlig i diskussionen. Se till att ge klara förutsättningar, regler och riktlinjer. Var förberedd och läs på fakta innan. Ha alltid med all upptänklig fakta en kund kan tänkas vilja ha.

Undvik: Att blanda in känslor och att vara alltför personlig. Försök inte att pressa fram ett beslut eller respons snabbt

Den röda kunden

En röd person karaktäriseras av handlingskraft, målinriktning, fokus och snabbhet. De har svårt för att vänta och vill att allt ska hända på en gång. De kommunicerar rakt och direkt och älskar ansvar och att ta kommando. Den röda kunden gör hellre misstag än att ingenting händer överhuvudtaget. De drivs av att testa nya saker, pressa gränser och att se resultat. De får saker att hända och fattar gärna beslut på egen hand, helst redan i går.

Så säljer du till en röd person: Se till att hålla mötet så kort och effektivt som möjligt. Visa på resultat direkt för att inte tappa intresset hos den röda personen. Var tydlig och visa vad han/hon tjänar på affären.

Undvik: Försök inte att styra och ge order åt en röd person. Undvik att slösa bort tiden, vara otydlig och att inte kunna ge svar på tal.

 

Vilken av dessa personlighetstyper passar bäst in på dig, dina medarbetare eller dina kunder? Kommentera och diskutera här nedanför.

 
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona