Så enkelt behåller du dina kunder

14 november, 2014

Det är dyrare och mer tidskrävande att skaffa en ny kund än att sälja mer till en befintlig. Nöjda kunder som stannar är lönsamma kunder. Här bjuder vi på fem enkla strategier som får kunderna att stanna längre – och dessutom sprida ordet om ditt företag.

Var mest personlig

Människor har ett grundläggande behov av att känna sig bekräftade och utvalda. Att interagera med dina kunder på ett personligt plan är mycket viktigt om du vill bygga lojalitet.

Genom att använda tjänster för att skicka personliga mejl med tilltalsnamn, och genom att hålla reda på viktiga datum i dina kunders liv, visar du att du bryr dig. Det finns en mängd tjänster för detta på nätet. Googla!

Belöna trogna kunder

Det betyder inte att du ska dela ut rabatter hejvilt – rabatter är egentligen inget vi vill rekommendera. Men det finns andra sätt att belöna dina trogna kunder.

En kundklubb med möjlighet att tjäna poäng på inköp kan vara lösningen. Det skapar en vi-känsla och stärker ditt varumärke. Bjud in till olika kundträffar och event, eller ge medlemmarna spännande förhandsvisningar och möjlighet att handla före alla andra.

Dialog i sociala medier

Det pratas (både positivt och negativt) om ditt företag på sociala medier och i andra forum vare sig du vill eller inte. Genom att öppna upp för kommunikation via sociala medier skapar du en närvaro och ett forum för dina kunder att träffa andra kunder.

Publicera bilder på dina kunder med dina produkter på er hemsida eller Facebook-sida. Uppmuntra kunderna att visa upp sitt deltagande i ditt varumärke via sociala medier. Det får kunderna att prata om ditt företag och känna sig delaktiga, engagerade och mer lojala.

Smarta nyhetsbrev

Har du inte utskick av nyhetsbrev till dina kunder redan? Skaffa det direkt! Ett nyhetsbrev är nämligen ett ypperligt tillfälle att ge något extra till dina kunder, hålla kontakten och påminna dem om ditt företag.

Men ett nyhetsbrev får aldrig upplevas som spam och därför bör du noggrant fundera över hur ofta du ska skicka. Se också till att innehållet är relevant och användbart för dina kunder. Det ska kännas som en present varje gång det dimper ner i inkorgen.

Känner du kunderna?

Ta för vana att ständigt ha en dialog med dina kunder. Vad är på gång hos dem? Vilka problem har de? Vilka utmaningar står de inför? Ställ frågor och håll dig uppdaterad för att kunna anpassa ditt erbjudande och hela tiden ligga steget före.

Använd också kundundersökningar som en källa för merförsäljning. Det är det smidigaste sättet att ta reda på vad dina kunder tycker och tänker om ditt företag.

 

Har du fler tips för att vårda och behålla dina kunder? Kommentera nedan.
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Försäljning & Lönsamhet
Hitta nya kunder i Coronakrisen – här är 8 smarta sätt
Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa