Så sänker du företagets kostnader ordentligt

2 juli, 2019

r och privatekonomi för företagare

Vad tycker du är viktigast – att öka företagets intäkter eller att minska företagets kostnader? Det är helt enkelt en felaktigt ställd fråga. Vi bör istället fråga oss hur mycket en ytterligare intäktskrona är värd, i jämförelse med en sparad krona. Så här kan du tänka för att sänka kostnaderna ordentligt!

Varför är det viktigt att minska företagets kostnader?

Vi antar att ditt företag har 10 % i vinstmarginal. Det är ganska vanligt. Vi säger att du har 10 miljoner i totala intäkter, och då 1 miljon i vinst. Om du ökar intäkterna med 10 %, dvs. 1 miljon kronor, med samma vinstmarginal, får du då 100 000 kronor extra i vinst. Din vinstmarginal är fortfarande 10 % (dvs 1,1 miljon i vinst av de totala intäkterna på 11 miljoner).

Nu ställer vi detta i relation till att minska kostnaderna. Du utgår fortfarande från 10 miljoner i totala intäkter, och då 1 miljon i vinst. Om du lyckas minska kostnaderna med 10 % (900 000 kr) och kan behålla samma vinstmarginal, får du 900 000 kr extra i vinst. Då får du en total vinst på 1,9 miljoner, dvs 19 % i vinstmarginal.

Så för att komma upp i 1,9 miljoner kronor i vinst kan du antingen minska kostnaderna med 900 000 kronor , eller öka intäkterna med 9 miljoner kronor (vid samma vinstnivå). För de flesta är det enklare att minska kostnaderna.

Hur lyckas vi med det?

Det finns två verktyg som är extra bra för att minska företagets kostnader (du kan använda dem privat också).

Verktyg 1: Nollbudgetering
Nollbudgetering är en väldigt kreativ tankeövning. Ta din resultaträkning från det senaste året, titta på varje kostnadspost, t.ex. kontorsmaterial, och ställ frågan: om vi hade en nollbudget för kontorsmaterial nästa år, vad skulle vi behöva göra då? Någon kanske kommer på att ni kan skicka alla fakturor digitalt, en annan säger att han hittat en gratis whiteboard på Blocket, en tredje menar att han kan få sina mamma att göra alla utskrifter på hennes jobb.

Gör likadant på alla kostnadsposter. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar du kan spara, bara genom att tänka tanken om nollbudget. Använd inte mamma till allt, bara.

Verktyg 2: Inköpsrabatter
Ibland är det ensamt att vara företagare, men som tur är finns det en lång rad ”inköpsklubbar” som ger inköpsrabatter till oss. Du kan bland annat hitta dem genom Skandia, Företagarna, Visma Advantage och Lessmore. Det brukar kosta någonstans 1 000-lapp eller 2 att vara med, men sen får du fantastiska rabatter på resor, logistik och just kontorsmaterial, och mycket annat. Många sparar minst 20 000 kronor på ett år.

Hur kommer detta att förändra mitt företagarliv?

– Att ha koll på företagets kostnader minskar din stress och oro avsevärt
– Det är kostnadssidan snarare än intäktssidan som avgör företagets vinst. Du vill tjäna pengar, så ge kärlek till kostnaderna innan du ger kärlek till intäkterna.

Citatet

Vi älskar citatet från grundaren av Sandrews biografkedja, Anders Sandrew: ”Ju längre man cyklar, desto flottare bil kan man unna sig.”
Försäljning & Lönsamhet
9 sätt att sänka företagets kostnader
Ekonomi & Bokföring
Bokföra kostnader som uppkom innan företagsstarten?