Hur kan jag spara om pengarna går till avbetalningar?

24 augusti, 2017

Oavsett om det gäller din privatekonomi eller företagets pengar bör du ha superkoll på alla dina kostnader för att kunna spara pengar och maximera din vinst i bolaget. I den här guiden ger STK Finans dig ett gäng smarta sätt att minska dina kostnader.

Det finns många hinder på vägen till ekonomisk frihet. Till att börja med har Sverige relativt höga priser och hög skatt, för att inte tala om alla dina eventuella fakturor, avbetalningar, räkningar och lån. Det finns två sätt att öka sin likviditet:

1.    Öka intäkterna
2.    Minska kostnaderna

I den här artikeln antar vi att du inte har möjligheten att öka dina intäkter, men även om du kan det så bör du trimma kanterna för att eliminera onödiga kostnader och maximera vinsten – vare sig det handlar om ett företag eller en individ. I hemmet finns det många tjänster som kan vara dyrare än nödvändigt och även om det inte handlar om några jättesummor på varje räkning så blir det mycket med åren. Många bäckar små, som man brukar säga.

Det finns massvis av olika alternativ för tjänster som telefoni och elektricitet. I många fall kan man utnyttja att det finns så många genom att konkurrensutsätta dem. Jämför olika erbjudanden för att hitta det bästa, vare sig du vill minska på elräkningen, köpa en TV, låna pengar, få bättre bredband eller något helt annat.

Hur mycket spenderar du på el?

Elpriset är högt och om du inte kan sätta solpaneler på taket eller bygga ett vattenhjul runt knuten så får du nöja dig med att hitta det bästa elavtalet. Undvik anvisningsavtal, se upp för tidsbegränsade erbjudanden och komma ihåg att jämföra ALLA kostnader, inte bara kilowattpriset. Andra energibesparande faktorer är t.ex. förbrukningsgraden på dina vitvaror, isolering och tätning av huset, samt dina vanor. Välj LED-belysning, ta kortare duschar, dra ur eventuella laddare och annan elektronisk utrustning som inte används, etc.

Välj rätt mobilabonnemang

Här gäller ungefär samma principer som för elavtalet, men till din fördel är konkurrensen ännu hårdare. Medan många väljer ett elavtal och behåller det i många årtionden framöver så är det mycket mer sällsynt för folk att behålla samma abonnemang eller ens operatör över en längre period. Telefonitjänsterna spenderar enorma summor på att förvärva nya kunder, vilket ger dig bättre erbjudanden – välj ett paket som passar dina behov och låt dem slåss om dina pengar.

Bredband som bredband, eller?

Precis som med elavtalen är det lätt att fastna hos en viss leverantör av bredband, men det kan definitivt vara värt en extra blick. Priser, hastigheter och begränsningar kan skilja sig stort, men de kostar allihop flera hundralappar i månaden. Jämför alla de olika bredbandsbolagen

Betala all konsumentkredit på samma gång

Om du betalar av flera olika saker varje månad, till exempel kreditkort, lån och andra avbetalningar så förlorar du pengar på räntan varje gång. Det går kanske inte att bli kvitt räntan helt och hållet, men att ta ut ett större lån med en bättre (lägre) effektiv ränta ger dig möjligheten att betala av alla mindre skulder omedelbart. Genom att samla lån får du alltså mer pengar över till annat.

Jämför försäkringar

Det enda som är dyrare än en försäkring är att inte vara försäkrad när det behövs. Med det sagt går det dock fortfarande att spara pengar på att välja det bästa erbjudandet. Dessutom finns det många olika sorters försäkringar. Du kanske har bilförsäkring, hälsoförsäkring, hemförsäkring och livförsäkring? I så fall kan det finnas många tusenlappar att spara per år, bara genom att välja rätt.

Avslut

Du kanske är väldigt nöjd med en viss tjänst, t.ex. ditt TV-paket, men är mindre nöjd med priset. Ibland räcker det att ringa upp bolaget och fråga om du kan få ett bättre pris, eller antyda att du tänker byta bolag för att få ett bättre pris. Eftersom kundförvärv är dyrt för bolagen föredrar de VERKLIGEN att behålla existerande kunder. Jämförelser är ditt bästa verktyg för att spara pengar genom att minska dina kostnader. Du kan jämföra priset på allt från mat till kläder till bensin och alla andra produkter, så varför inte göra det? Lycka till!

 

Det här är en annons från STK Finans.
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips