9 sätt att sänka företagets kostnader

29 juni, 2019

Ekonomi & Bokföring

Många företag fokuserar på försäljning och att öka intäkterna - men det är minst lika viktigt att ha stenkoll på företagets kostnader. Varför? För att du med enkla medel kan minska kostnaderna och öka lönsamheten redan idag. Vi berättar hur!

1. Få koll på ekonomin

Sanningen är den att många företag arbetar planlöst och får sedan en skrämmande överraskning av utfallet – var inte en av dem.
 
Gör en budget och se till att arbeta mot målen, då lär du dig vilka kostnader som skapar intäkter.

2. Se över dina leverantörer

Börja med att kartlägga vilka leverantörer för el, telefon, bredband, larm och andra abonnemang ditt företag har. Jämför de olika leverantörerna och se vad du faktiskt får för pengarna. Att byta leverantör kan göra att du sänker dina kostnader, men det kan också göra att du får bättre produkter och tjänster.

3. Inför en kostnadspolicy

Se till att sätta en tydlig policy för företagets kostnader. Det går inte, och är inte ekonomiskt försvarbart, att analysera kostnader varje gång de dyker upp. Sätt istället principer för vad som gäller vid olika typer av kostnader – vi annonserar inte i den typen av tidningar till exempel.

4. Hyran kan vara den största boven

Ofta är hyran den största kostnadsposten hos företag. Antingen börjar du leta efter nya billigare lokaler eller också ser du till att förhandla ner hyran när kontraktet löper ut. Ofta behöver du då skriva en längre bindningstid som motprestation. Ett annat alternativ är att hyra ut delar av din lokal till andra företag, som i sin tur genererar en hyresintäkt för dig.

5. Låna rätt

Har ditt företag lån så finns det mycket pengar att spara genom att lägga ner tid på att träffa olika banker. Det kan vara stor skillnad mellan bankernas räntor – spela ut dem mot varandra i förhandlingen. Ett annat förhandlingsargument är att du bör få bättre villkor om du lägger dina privata lån på samma ställe som företagets. Här kan du jämföra företagslån kostnadsfritt.

6. Betala bara för tjänster du verkligen behöver

Har du anlitat en revisionsbyrå? Se till att alltid fråga hur byrån arbetar med företag i din storlek och bedöm utifrån det om kostnaden verkar rimlig. Många företagare lägger pengar på tjänster de inte ens behöver. Därför är det viktigt att du går igenom dina avtal och ser vad du faktiskt betalar för (och om det i slutändan bidrar till lönsamheten).

7. Varning för små kostnader

Små kostnader som fika, julgåvor, småannonser, personal förmåner och representation i vissa former kan tillsammans bli större än du tror. Glöm inte bort att analysera även de små kostnader som lätt kan gömma sig bakom de större posterna – det kan löna sig. Finns det billigare alternativ? Vad kan vi ta bort?

8. Fundera över förmåner till anställda

En del av kostnaderna är trivselförmåner till anställda som kan orsaka ramaskri om du plockar bort dem. Jämför därför om möjligt med andra företag för att se om de erbjuder sådana förmåner. Alla förmåner behöver ju heller inte tas bort samtidigt, ibland räcker det med att byta till billigare alternativ.

9. Minska vardagskostnaderna

Precis som privatpersoner har företag vardagskostnader som lätt kan minskas och ge plånboken en extra hjälp. Lösningar kan vara att till exempel köpa storpack av toalettpapper och kontorsmaterial, köpa begagnade kontorsmöbler istället för nya, avsluta prenumerationer på tidningar eller att använda Skype eller andra gratistjänster istället för att snacka i mobilen.

Har du andra tips på hur vi kan sänka kostnaderna? Kommentera och dela gärna med dig här nedan.