BETA

9 snabba sätt att förbättra lönsamheten

27 november, 2018

Försäljning & Lönsamhet

Hur ökar du lönsamheten i ditt företag? Vi har tittat närmare på nio avgörande råd från gurun Brian Tracy, som nästan 100 % säkert kommer att öka ditt företags lönsamhet. Och det bästa är, det handlar bara om att tänka smart!

1. Få kunden att köpa mer

Att skaffa nya kunder är både tids- och kostnadskrävande. Därför rekommenderar Tracy att ständigt leta efter nya sätt att merförsälja till varje nuvarande kund, så att försäljningssumman kontinuerligt ökar på årsbasis.

2. Få kunden att köpa oftare

Om du ökar kundens återköpandetakt med 10 procent, får du i princip motsvarande ökning av lönsamheten. Vad kan du göra för att få dina kunder att köpa mer och oftare från dig?

3. Påverka vinstmarginal per produkt

Släng ett öga på den bruttovinst du gör. Genom att ständigt leta åtgärder för att höja priset eller sänka kostnaderna för varje produkt, utan att tumma på kvalitén, kan du öka marginalen och vinsten kraftigt. Ofta har vi de marginaler vi har eftersom vi är för lata för att förändra dem.

4. Använd word-of-mouth

Enligt Tracy sker nästan 85 procent av all försäljning genom Word-of-Mouth – när kunder rekommenderar produkter och tjänster till sina vänner. Utveckla rekommendationssystem som gör det lättare för dina kunder att rekommendera er till sina vänner, och din vinst kommer att öka.

5. Höj priserna

Ja, helt rätt. Tracy menar att du kan öka vinsten utan att det gör någon märkbar skillnad för dina kunder, genom att öka priset med 5-10 procent. Förslagsvis ökar du lite i taget. Så länge produkterna håller samma goda kvalitet och dina medarbetare levererar samma service kommer inte kunderna att skrämmas bort av marginellt högre priser.

6. Jobba med leadsgenerering

Sätt nya mål för att locka prospekts som kan tänkas köpa av ditt företag. Om fem av tio prospekts köper från dig idag, och du kan öka antalet prospekts från tio till femton, så kan du öka vinsten med 50 procent, enligt Tracy.

7. Fler samtal med leads

Att förbättra din förmåga att sälja och omvandla prospekts till betalande kunder är en av de viktigaste insatserna du kan göra, enligt Tracy. Han rekommenderar att ha som mål att öka omvandlingsfrekvensen från 1 på 10 till 2 på 10 säljsamtal – och du kommer att dubbla din försäljning och öka vinsten.

8. Vässa din försäljningsstrategi

Tracys tips för att bli bättre på försäljning är att titta på varje del i säljprocessen, och hitta sätta att införa små förbättringar. En liten förbättring i varje nyckelområde kan leda till en enorm förbättring av ditt totala försäljningsresultat.

9. Minska kostnaden per kund

Tracy rekommenderar att ständigt hitta kreativa sätt att förbättra reklam och marknadsföring, så att det efter hand kostar mindre att få in varje kund. Vilka marknadskostnader har du per kund idag? Om du inte vet det, gör hemläxan direkt.

 

Vad tycker du om Tracys tips? Har du fler knep som ökar lönsamheten? Kommentera nedan.

Vill du ha fler tips från Brian Tracy? Missa inte hans säljråd här.
Ledarskap & Styrelse
9 smarta sätt att få företaget att växa
Försäljning & Lönsamhet
8 enkla sätt att öka försäljningen