BETA

7 avgörande råd för att göra succé med din e-handel

14 mars, 2016

Johan-Lindstedt-Starweb

Johan Lindstedt startade e-handelsleverantören Starweb på sin fritid. Idag har de 16 anställda och över 800 kunder. Vi passade på att ta ett snack med Johan för att få veta hur en framgångsrik e-handel är uppbyggd. Här delar han med sig av 7 avgörande råd och dessutom avslöjar han de vanligaste misstagen företagare som startar e-handel gör.

Johan-Lindstedt-Starweb

Vi börjar från början. Vem är du och hur började din entreprenörsresa?

– Jag är utvecklare i grunden och när jag var 19 år blev jag anställd av en konsultfirma inom programmering. På fritiden började jag samtidigt bygga på Starweb e-handel. Version 1.0 byggde jag i min första lägenhet för 16 år sedan.

– På den tiden var det “nytänkande” att endast betala en löpande månadshyra för en tjänst, istället för en fast kostnad och sedan ta betalt per timme. Det tog några år men vi växte och år 2005 anställdes den första personen till Starweb.

– Idag är vi 16 anställda och söker just nu flera personer till för att expandera.

Vad är viktigt att tänka på för att lyckas med en e-handel?

– E-handel är mer än en webshop. Det är många delar som ska bemästras:

1. Börja i rätt ände och bygg ett genuint intresse för dina kärnprodukter. Det lyser igenom till dina kunder.

2. Fundera på vilka delar av din webshop som du kan outsourca. Om du ska växa kommer du inte kunna ta hand om alla delar själv. Till exempel drift, administration/ekonomi. Outsourca dock aldrig din service/support, den måste vara utmärkt! Var aktiv rätt i forum (både online och offline) så lär du dig din målgrupp.

3. Lär dig, alternativt testa dig fram till rätt paketering och prissättning.

4. Testa, testa och testa. Laborera fram rätt resultat, lyft fram produkten/kategorin på olika sätt, genom olika kampanjer, använd A/B testning etc.

5. Rabattera inte sönder dina produkter. Det urholkar bara priset, slåss istället med andra värden som riktigt bra bilder, produktinformation, gärna videofilmer. Prova istället att erbjuda fri frakt och stor produktkunskap.

6. Jobba aktivt med kundlojalitet, att få besökarna att handla och sedan få genomsnittsordrarna att öka.

7. Ha tålamod – det tar många år att bli en storspelare.

Vilka är de vanligaste misstagen företagare som startar e-handel gör?

– Att öppna en e-handel och vänta på att beställningarna ska trilla in. En e-handel är precis som företagande och fysisk butik, något man aktivt måste jobba med för att skapa försäljning. Det är inte svårt att bedriva e-handel, men man måste ha rätt kunskaper. Det kan Starweb hjälpa till med.

Hur ser framtidens e-handel ut?

– För fysiska butiker är det omnikanal. Att få den fysiska kassan och e-handeln att verkligen kommunicera fullt ut. De flesta handlare behöver system som är smarta och användarvänliga. Handlarna vill inte riskera att hamna mellan två leverantörer eller bekosta dyra integrationer.

– Därför har vi tillsammans med Hogia tagit fram omnikanal-lösningar, där handlaren aldrig kommer hamna mellan två leverantörer. Hogia har 30 års erfarenhet inom affärssystem, kassa och bokföring kombinerat med Starweb 16-åriga expertis inom e-handel kombinerar vi det bästa från två världar.

– För e-handel är det automatiserad marknadsföring. Om man är väldigt skicklig och kan sin målgrupp väl så kan man idag som e-handlare på ett någorlunda bra sätt hitta rätt målgrupp i sin kundstock och göra merförsäljning till dessa. Men genom intelligenta urval kan e-handeln själv göra dessa beslut betydligt bättre, med med större träffsäkerhet än vad någon e-handlare själv kan göra. Detta kommer bidra till kraftigt ökad försäljning, både till nya och befintliga kunder.

Slutligen, vad är nästa mål med Starweb?

– För Starweb är det viktigt att ständigt ligga i framkant och andas “framtid”. I nästa vecka lanserar vi därför en helt ny butiksstorlek! Premium-butiken erbjuder samma möjligheter till merförsäljning som endast de största handlarna tidigare kunnat göra, men till en bråkdel av kostnaden.

– Med avancerad produktfiltrering, som bygger på Amazon Elasticsearch, möjliggör förutom en ögonblicklig respons möjlighet att kundanpassa och använda en mer personlig känsla för att hjälpa kunden att hitta rätt produkter.

– Premium innehåller även flera smarta funktioner för automatiserad marknadsföring till både nya och befintliga kunder med bland annat övergiven kundvagn, back-in-stock, merförsäljning i kassan och dessutom koppling till nya Swish för e-handel.

Blev du också sugen på att starta en e-butik eller vill du veta mer om Starweb? Klicka här!

 

 
E-handel
Så driver du mer trafik till din e-handel
E-handel
Så bygger du en riktigt vass logistik i din e-handel
E-handel
Så gjorde hon för att öka försäljningen i sin e-handel