Så bygger du en riktigt vass logistik i din e-handel

20 februari, 2018

Hanna Sjöstrand driver e-handel sen några år tillbaka. I hennes butik Noeldo kan du designa dina egna barnkläder. Vi frågade Hanna hur hon har gjort för att skapa effektivitet och lönsamhet gällande logistiken. Här är hennes bästa tips.

Vad är viktigt att tänka på för att lyckas med en e-handel?

En väl genomtänkt hemsida som tilltalar dina kunder och där man enkelt kan gå in, hitta det man söker och genomföra sitt köp. Försök att hitta något specifikt till just din shop som får kunder att vilja handla av just dig och välja dig före dina konkurrenter. Vi satsade på ett bonussystem som ger kunderna poäng på de produkter de köper och som dom sedan vid framtida köp kan använda som rabatt.

Vilka är de vanligaste misstagen företagare som startar e-handel gör?

Jag skulle tro att många som väljer att starta en e-handel tror att den kommer sköta sig själv, att en bra produkt räcker för att få kunderna att vilja handla. Det krävs ett enormt jobb, engagemang och underhåll för att hålla kundernas köpintresse vid liv. Du måste synas för att få kunderna att köpa.

Hur arbetar ni med logistiklösningar?

Eftersom vi skickar förhållandevis ganska små paket har vi en väldigt enkel lösning på just logistiken. Alla paket som ska gå iväg under en dag bokas på förmiddagen och hämtas upp av valt fraktbolag senare under eftermiddagen. De större paketen som går iväg till våra återförsäljare utanför Sverige hanteras på precis samma sätt.

Läs mer här: Så gjorde Hanna för att öka försäljningen i sin e-handel

Vilka är de största utmaningarna gällande logistik? Och hur har du löst det?

Jag kan inte påstå att vi har haft några större utmaningar gällande just logistiken. Vi har ett väldigt begränsat utrymme för lagerhållning därför var det viktigaste att hitta ett snabbt och smidigt sätt för oss att få ut våra produkter till kunderna. Jag sköter hela företaget på egen hand och har därför möjligheten att kontrollera varje steg och minimera risken för problem gällande logistiken.

Hur hanterar ni returer och återköp?

Vi har extremt lite returer och återköp från våra kunder, de få tillfällen då en kund kontaktat oss för retur har vi löst det utan problem. Kunden har fått pengarna tillbaka eller också blivit erbjuden att få en likvärdig produkt skickad till sig. Det är mycket viktigt att kunden känner sig nöjd med sina produkter och att dom får en känsla av att vi gör allt vi kan för att dom ska få en så bra upplevelse som möjligt genom sina köp.

Vilka logistikmisstag har ni gjort och hur rättade ni till dem?

I dagsläget har det inte skett några större misstag gällande logistiken. Det vi skulle behöva framöver är en bra lösning på ett system som gör det möjligt att föra över kundens uppgifter automatiskt när vi bokar frakten. Idag gör jag detta manuellt och då finns det en liten risk att det blir fel och paketet inte riktigt kommer dit det ska. I de fåtal fall där detta har hänt är det endast ett telefonsamtal som krävs för att rätta till det så jag skulle inte kalla det för något större problem. Men framöver kommer vi installera ett system som sköter detta automatiskt.

Titta in i Hannas butik NoElDo här.
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta