5 trender ditt företag måste ha koll på 2020

13 februari, 2020

Framgångsrika människors morgonrutin
Foto av: iStock

Vilka är de hetaste business-trenderna just nu? Vad måste mitt företag ha koll på för att vara relevant 2020? Här är de fem hetaste trenderna just nu.

Du driver ett mindre företag, och det är otroligt viktigt att du håller koll på de senaste trenderna inom teknik, marknadsföring, sociala medier och kundservice. Alla trender kanske inte påverkar dig, men de påverkar dina kunders förväntningar.

Här är det fem viktigaste trenderna för mindre företag 2020, enligt tidningen Inc.

Trend 1: Kunder väljer företag som värnar om miljön och social hållbarhet

Japp, den här trenden växer mer och mer (och det är såklart bra!). Enligt Inc rapporterar Gallup att yngre kunder i Millenial- och Generation Z-generationerna är särskilt måna om att de varumärken de väljer har rätt värderingar.

Lyssna här: Så lär du dig förstå Generation Z (podd)

Här är några sätt du kan visa på ditt samhälls- och miljöengagemang.

– Försök använda lokala produkter där du har möjlighet. Om du exempelvis driver en restaurang, välj mat från lokala gårdar. Och var noga med att ursprungsmärka dina produkter, det älskar kunderna!

Läs också: Så ska vertikalodlingen Ljusgårda göra Sverige importfritt

– Minimera förpackningen. Skippa påsarna. Har du en butik kan du uppmuntra kunderna att använda sin egen väskor. Använd återvinningsbart material för alla förpackningar.

– Använd gröna rengöringsprodukter.

– Välj miljöcertifierade leverantörer och tjänster, och visa för kunderna att du gjort de valen.

– Försök att få en miljömärkning.

Trend 2: Kundrecensioner blir viktigare än någonsin

Online-recensioner är inte en trend, men de blir bara viktigare och viktigare. Kunder litar på recensioner mer än de litar på annonser eller annat innehåll på nätet. Det är absolut nödvändigt att ditt företag listas och får bra betyg på exempelvis Google, Trip Advisor eller Facebook.

Det bästa sättet att få positiva recensioner är såklart att ha fantastiska produkter och riktigt bra service. Du kan såklart också förenkla för kunderna att ge recensioner – hur fungerar detta i ditt företag idag? Ber du alla kunder att ge online-recensioner? Har du en process för att förenkla för dem? Om inte, ta tag i detta direkt.

Trend 3: Även vanliga företag blir e-handlare

När du tänker på e-handel tänker du förmodligen på Amazon och andra e-handlare. Faktum är dock att många ”traditionella företag”, till exempel hantverkare, nu lär sig att dra nytta av e-handelsrevolutionen.

Detta kan vara ett sätt att öka såväl omsättning som vinstmarginal, utan att du behöver mer fysiskt utrymme. Här är några exempel på hur traditionella företag kan expandera online, enligt Inc.

– Om du har en restaurang kan du skriva en e-bok med recept eller historien om en viss typ av mat.
– Salonger kan sälja skönhetsprodukter.
– Ett gym kan sälja kosttillskott och träningsutrustning.

Trend 4: Företag kommer att använda mobil marknadsföring mycket mer kreativt

”Mobilt” växer hela tiden. Ditt företag kan dra fördel av detta på flera sätt. Inc tipsar om följande sätt:

– Använd geo-targeting för att skapa riktade annonser till kunder som finns nära ditt företag. Detta kan du exempelvis göra via Facebooks annonserings-system.

– Skapa en app för ditt företag. Du kan sedan skicka ut kampanjer och de senaste nyheterna till alla som har appen.

– Håll kontakten med kunderna via via SMS eller Messenger. Med tillstånd kan du skicka texter med dina senaste erbjudanden. Vårt tips: Skicka inte bara erbjudanden, blanda med råd och tips som kunderna verkligen uppskattar.

– Acceptera mobila betalningar. Många kunder uppskattar bekvämligheten i att kunna betala via mobil med plattformar som Google Wallet, Apple Pay, Klarna Checkout med flera.

Läs här: De bästa tiderna att posta på Facebook och Instagram

Trend 5: Stories och livestream kommer att dominera sociala medier

Om du inte använder Facebook- eller Instagram-Stories och livestream-videos har du missat ett par av de stora sociala medier-trenderna de senaste åren.

Livestreaming på Facebook, Instagram och YouTube är en supertrendig strategi för mer synlighet och engagemang. När du publicerar denna typ av levande innehåll kan du ”connecta” med din publik på ett spontant och autentiskt sätt.

Du behöver inte skapa långa innehåll. Den bästa strategin är att checka in ofta och ge de senaste uppdateringarna så att du konsekvent berör dina fans och kunder

Lyssna här: Frida Boisens bästa sociala medier-tips (podd)

Håll dig ständigt uppdaterad

Dina kunder blir mer och mer mobila, de handlar mer och mer online, de blir mer och mer miljömedvetna, hänger mer och mer i sociala medier och de läser kundrecensioner oftare än någonsin innan de fattar beslut.

Frågan du behöver ställa dig är: Är du före eller efter trenden?
Ledarskap & Styrelse
Foto av: ShutterStock
3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma