Välj rätt försäkringar för dig och ditt företag

21 augusti, 2015

Försäkring företag

Det är lätt att vara efterklok när olyckan redan har inträffat. Ta det säkra före det osäkra och gå igenom ditt och företagets skydd ordentligt. Här tittar vi på de vanligaste försäkringslösningarna för företag.

Vad behöver ditt företag skydda?

Det finns särskilda företagspaket som försäkringsbolagen erbjuder dig som driver eget företag.
 De ser olika ut beroende på bolag, därför är det viktigt att du ser över vad de verkligen täcker. Paketet kan innehålla bland annat innehålla egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och avbrottsförsäkring. Fundera över vad ditt företag behöver och be försäkringsbolaget sätta ihop en skräddarsydd lösning just för dig.

Skilj på privat- och företagsförsäkring

Det är viktigt att tänka på att ditt företag inte
 är skyddat genom dina privata försäkringar, till exempel hemförsäkringen. Även om du har kontor hemma täcker inte hemförsäkringen din verksamhet, utan bara sådant som används för privat bruk.

Säkra din framtid

Som egenföretagare har du sällan samma pensionsavsättningar som en vanlig anställd. Men det finns lösningar. En pensionsförsäkring är en variant av pensionssparande och kompenserar för utebliven tjänstepension.

Måste-läsning: Så pensionssparar du rätt som företagare. 

Om du blir sjuk

Vid sjukdom kan du få ersättning för fasta kostnader genom så kallad sjukavbrottsförsäkring. Den ger ersättning vid egendomsskada eller arbetsoförmåga på grund av olycka. Det finns även försäkringar som täcker kostnader för vård och som höjer sjukpenningen.

Om du hamnar i tvist

Det är lätt att tänka att det ”inte händer mig”, men tvister uppkommer oftare än du tror. Det räcker med att en kund inte kan eller vill betala en fordran till dig. Då behöver du ett rättskydd. Det täcker eventuella jurist- och rättegångskostnader upp till ett visst belopp.

Om du blir arbetslös

Idag finns det flera olika a-kassor för företagare som ger ett skydd om du förlorar arbetet. Du kan även teckna inkomstförsäkring – som är en tillvalsförsäkring – som ett komplement till arbetsersättningen från arbetslöshetskassan. Sveriges största a-kassa för företagare är SMÅA – Småföretagarnas A-kassa.

Läs också: Vad händer om du inte kan betala? 

Om något går sönder

Om en maskin eller något annat i din verksamhet går sönder, behöver du snabbt hjälp att ställa allt till rätta för att fortsätta driften. En egendomsförsäkring omfattar bland annat företagets varor eller utrustning. Försäkringen täcker till exempel en skada på företagets egendomar och är lämplig för företag där utrustningen är kritisk för att verksamheten ska fungera.

Om du har anställda

Om du har kollektivavtal är du bunden att teckna de avtalsförsäkringar som ingår. Har du inte kollektivavtal bör du se över vilka försäkringar du behöver för dina anställda. Olycksfallsförsäkringen täcker vid olycka på arbetsplatsen, sjukförsäkringen innebär att en anställd som drabbas av sjukdom får sjukpenning och personalförsäkringen gäller vid sjukdom och olycksfall. Det finns även pensionsförsäkringar och livförsäkringar som kan vara värda att undersöka.

Om något går fel

En ansvarsförsäkring täcker skadestånd som kan drabba ditt företag. Det kan till exempel hända om ditt företags produkter eller anställda orsakar någon form av skada.

Vilka försäkringar har du för dig själv och ditt företag? Kommentera och dela gärna med dig av dina bästa tips och råd här nedan. 
Skatter & Avgifter
Skattefria förmåner – Försäkringar, sjukvård och hälsa
Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?
Försäljning & Lönsamhet
9 smarta sätt att öka företagets vinst