9 smarta sätt att öka företagets vinst

25 september, 2015

Öka företagets vinst

Visst är det trevligt när företaget växer, men om du inte får den lönsamhet du önskar spelar det egentligen ingen roll. Här tittar vi närmare på nio smarta sätt att öka företagets vinst.

Hitta lönsamma kunder med 80/20-regeln

Enligt 80/20 principen (även kallad Paretos princip) kommer 80 procent av ditt resultat från 20 procent av dina aktiviteter. Vilka 20 procent av dina kunder och produkter producerar 80 procent eller mer av vinsten? Hitta dina mest lönsamma kunder och satsa på att hitta fler av den sorten.

Missa inte: Så hittar du lönsamma kunder. 

Höj dina priser

Det här kan vara det snabbaste sättet att öka vinsten utan någon direkt ansträngning. Testa att öka dina priser med 5 procent. Så länge produkterna håller samma goda kvalitet och dina medarbetare levererar samma (eller bättre) service, kommer inte kunderna att skrämmas bort av marginellt högre priser.

Minska dina kostnader

Förhandla ned priserna hos dina leverantörer eller byt ut dem, dela kostnader (kontor, material, bil etcetera) med andra, gör stora inköp en gång om året och utnyttja möjligheten att ha praktikanter.

Flera tips hittar du här: Så sänker du företagets kostnader.

Fokusera på lönsamhet

Se till att alla medarbetare i företaget är fokuserade på lönsamhet. Belöna produktiva medarbetare och sätt tydliga mål som bygger på företagets och ditt ”Varför”. Låt alla veta exakt vad som förväntas av dem, och utgå från att alltid göra det som ligger ”closest to cash”.

Arbeta med ständig förbättring

Ställ mätbara och tidsbegränsade mål för att hela tiden ha koll på hur effektiva ni är. Utvärdera vad som har gått bra och vad som har gått mindre bra. Lär av dina erfarenheter och gör ständiga förbättringar. Var hela tiden beredd på att ändra din strategi om det behövs.

Sälj mer och oftare

Fundera över hur du kan få kunderna att köpa mer och oftare. Prenumerationstjänster fungerar för många. Kan du använda det i ditt företag? Håll ständig kundkontakt och få kunden att känna sig sedd. Kunder lämnar inte företag på grund av priset utan på grund av dålig service. Ge mervärden till kunder som är lojala.

Dra nytta av dina konkurrenter

Om dina konkurrenter annonserar i tidningar, tv och radio – se då till att synas högst upp på Google (både organiskt och via Ad Words) på relevanta sökord som är kopplade till deras kampanjer. På så sätt tar du del av reklamkampanjen men betalar bara en bråkdel av priset.

Tjäna pengar på pengarna

Om du ständigt har bra likviditet kan du öka vinsten genom att få avkastning på kassan. Sista guiden i det här kapitlet ger dig några smarta sätt att utnyttja företagets överlikvidtet. Använd dem för att öka vinsten.

Betala endast för resultat

För mindre företag är strategin att endast betala för resultat. Här är några frågor du kan ställa dig.

– Kan du ha säljare som bara går på provision?
– Kan du använda Ad Words på Google, där du bara betalar för klick?
– Kan du hitta ambassadörer, som får kickback endast när de genererar affärer till ditt företag?
– Kan du hitta återförsäljare som jobbar enligt samma princip?
– Kan du jobba med dropshipping i din e-handel, det vill säga att bara beställa varor som kunden redan har betalt för?

Har du fler tips för att öka företagets vinst? Kommentera och dela gärna med dig här nedan. 
Försäljning & Lönsamhet
De 5 enkla stegen till lägre kostnader i ditt företag
Privatekonomi
Tänker du som rika eller fattiga?