Struktur äter motivation till frukost – men räcker det?

12 januari, 2019

Vanor som gör dig ineffektiv

Vad avgör om ett företag blir framgångsrikt? En passionerad grundare? En tydlig struktur? Eller både och, i vacker symbios? Och vad har Isabella Löwengrip med saken att göra? Det här är vad jag tror.

Igår hade jag ett långt samtal om vad som skapar framgångsrika företag. Efter någon timme hade vi kommit fram till att passion/motivation/inspiration (kalla det vad du vill!) hos grundaren och medarbetarna är en avgörande faktor. Men räcker det?

Det tror jag inte. För om bara passion var avgörande, hade vi sett betydligt fler framgångsrika företagare. Tänk bara på alla kreatörer där ute, som är fantastiska på att måla, skriva, skapa etc. Otroligt passionerade för “sitt kall”. Men driver de framgångsrika företag? Sällan.

På andra sidan av skalan har vi “de strukturerade”. Som bygger strukturer, processer, strategier. Som filar på sina affärsplaner i oändlighet, tills möjligheten har gått dem förbi. De saknar passionen för att hoppa ut i det okända, de saknar inspirationen för att tänka nytt och vågat.

Så tänkte Isabella Löwengrip

Låt mig dela mina personliga tankar. Båda fungerar som enskild strategi, om ditt mål är att driva ett enmansföretag där du på något sätt byter din tid mot pengar.

Exempel på “passionsföretag”: Konstnärer, journalister, grafiker, illustratörer, PT:s, många coacher, inredare etc

Exempel på “strukturföretag”: IT-konsulter, administratörer, många typer av konsulter etc

Det här är klassiska småföretag och då fungerar båda strategierna enskilt, även om företaget alltid är beroende av din tid.

Men: Om du vill att ditt företag ska växa räcker det inte med passion. Jag minns så väl en intervju jag gjorde med Isabella Löwengrip när hon var 17 år, till min bok Mind Your Own Business. Hennes passion fanns där redan då, javisst, men också en otrolig struktur. Fyra blogginlägg om dagen, alla med olika teman och syften. Tydligt strukturerade för att få rätt effekt. Passion + struktur = långsiktig framgång.

Struktur eller passion/motivation – vad är viktigast?

Går det att bygga framgångsrika, växande företag på bara passion och motivation? Mitt svar är nej. När passionen avtar, är det snudd på omöjligt att få något gjort utan struktur. Och du kommer att tänka “det här var nog inte det jag egentligen ville, jag testar något annat”.

Går det att bygga framgångsrika, växande företag på bara struktur? Mitt svar är nja. Det går, eftersom alla vet vad de ska göra och kommer att göra det hyggligt bra eftersom de får lön för sitt arbete. Men det kommer inte att vara speciellt roligt och uppfyllande, och personalomsättningen kommer att vara hög.

Så hur ska vi göra för att bli framgångsrika?

Du har förstås redan listat ut det. Struktur äter motivation till frukost – men räcker struktur som framgångsrecept? Knappast. Det är när passion och motivation gifter sig med en tydlig struktur som vacker änglasång uppstår. 

Kanske har du båda egenskaperna i dig. Grattis! Om inte, se till att teama ihop dig med någon som har det du saknar. Annars kommer ditt företag aldrig att lyfta.

Jag vill också dela en annan viktig insikt med dig.

Paradoxen: Passionerade och kreativa företagare tror ofta att struktur ska döda deras skaparkraft. Därför förblir de småföretagare som byter sin kreativitet mot en låg ersättning. På motsvarande sätt agerar många strukturerade företagare. De ser galna idéer och ständig kreativitet som ett hot mot ordningen, och med kalkyler, budgetar och strategier tar de död på varje uns av fantasi. Det är lika illa.

Var inte rädda för varandra. Älska varandra. Det är enda vägen framåt.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Inspiration
De sju stegen till maxad motivation
Personlig utveckling
Så blir du av med tidstjuvarna