10 tips om marknadsföring till studenter

14 november, 2007

Marknadsstrategier för Företagare

Kan det vara vettigt att marknadsföra sig till fattiga studenter? Absolut! Studenter är framtidens svenska beslutsfattare och spenderare, och kan du skapa en lojalitet hos dem under de fattiga studentåren kan du vara säker på att det kommer att löna sig mångdubbelt i framtiden. Dessutom kan ditt företag göra det på ett billigt sätt. Vi har sammanställt de bästa tipsen på hur du når studenterna.

Ha speciella student-rabatter!

Studenter älskar rabatter. Inte minst bankerna har fattat galoppen och erbjuder studenter gratistjänster under studietiden för att sedan casha in när de börjar jobba (för vem orkar byta bank?). Du kan göra samma sak. Snåla inte, lyckas du skapa en nöjd student har du en lojal kund även efter studietiden.

Annonser i studenttidningar är bra mycket billigare än de lokala tidningarna och du kan specificera din målgrupp ordentligt. Ofta har varje studentförening en egen tidning vilket innebär att du kan nå direkt till rätt segment, till exempel ekonomer eller ingenjörer. Se till att deala, de är ofta beredda att gå ner rejält i pris för att överhuvudtaget sälja några annonser. För att annonsen ska få respons är rabatter alltid populärt hos studenter.

Sponsra studentaktiviteter.

Temafest, flottrace eller vad som helst, så länge det passar din image. Du kan ha din monter i anslutning till aktiviteten eller bara dela ut flygblad utan att det behöver kosta så mycket. Ofta kan du också anställa studenter som gör detta åt dig för en hyfsat billig penning. Gör en deal med den arrangerade föreningen som kan innebära att du står för formulär och pennor när de ordnar till exempel ett musikquiz, i utbyte mot att du får designa formulären och ha din logga på pennan och formulären.

Var med på nollningsveckorna!

De första veckorna varje termin ”nollas” de nya studenterna och i samband med detta finns det möjligheter att synas till en billig kostnad. Ofta får de nya studenterna en påse eller låda med information om sin nya hemstad och studierna. I denna påse ska naturligtvis du ha med ett flygblad. Ta kontakt med respektive förening på det universitet du vill nå.

Alla föreningar och kårer har anslagstavlor,

och har du ett samarbete med dem är det oftast inga problem att få sätta upp affischer på de här tavlorna. Bra, för här går studenterna förbi och läser om det senaste som händer. Och såklart tittar de på din annons! Återigen, rabatter går alltid hem.

Ställ upp med priser i tävlingar

– gratis reklam som skapar ett sug efter din produkt.

Gästföreläs i ditt ämne!

Ta kontakt med en utbildningsförening som passar din bransch och be om att få gästföreläsa i ditt ämne. Föreläsningen ger dig automatiskt en expertposition och du blir associerad med din bransch . Dessutom är detta ett utmärkt sätt att skapa kontakter inför framtida anställningar.

Studenter är dina framtida anställda

– se till att finnas med på arbetsmarknadsdagar för att de bästa studenter ska få en positiv bild och vilja arbeta för dig. Det här är också ett bra sätt att göra reklam för företaget!

Läs mer om anställning och personal här

Få studenttidningar att skriva om ditt företag. Det kan till exempel handla om en framgångshistoria, något som är relaterat till studentvärlden eller kanske en ”vad hände sen” med en av dina anställda som tidigare varit student vid just det universitetet. En redaktionell text är mycket mer trovärdig än en annons (och kostar inget!). Dessutom, studenttidningar skriker efter material så det är bara att mata dem.

Lär dig mer om pressmeddelanden här

Var med på studentkorten.

Det finns ett flertal studentkort med inriktning på just studentrabatter och som frekvens används av studenterna. Mecenat är de största. Genom att ha med ditt erbjudande här når du direkt till en stor publik. Lokala rabatter är lika välkomna.




Försäljning & Lönsamhet
Så får du hjärnan att vilja köpa av ditt företag