Med mord som affärsidé

11 januari, 2016

Svenska Mordgåtor Nina Cernold

En resa till USA var startskottet för Nina Cernolds företag Svenska Mordgåtor. Idag är säljer hon manusbaserade mordgåtor, spelboxar, rollspel och aktiviteter till kunder i Sverige, Norge och Finland. När Nina vann Småföretagarnas Favorit i Falun/Borlänge under 2015 blev vi oerhört nyfikna på hur hon lyckats göra mord till hennes affärsidé. Läs om du vågar!

Svenska Mordgåtor Nina Cernold

För oss som inte känner dig så väl, berätta kort om din entreprenörsresa!

– Att jag startade mitt företag kom sig av en slump. Jag var utbildad lärare och jobbade i grundskolan när jag under en resa till USA år 2005 kom i kontakt med konceptet ”Mordgåtor hemma” som varit populärt i USA ända sedan 80-talet. Jag älskade konceptet och kunde inte släppa tankarna på det och ganska snabbt förstod jag att detta inte fanns i Sverige. Jag tänkte – någon måste vara först.

– Jag skrev min första mordgåta och lade ut den på en hemsnickrad hemsida. Och som man brukar säga – på den vägen är det. Vid en genomslagsräkning nyligen räknade jag ut att över 50.000 personer i Sverige har deltagit i någon av mina mordgåtor. Det är fantastiskt!

Vilka råd är de viktigaste du fått, och som verkligen hjälpt dig att bygga företaget?

– För mig har det varit att verkligen tro på min egen produkt, min idé. Min produkt är ju väldigt ”smal” och speciell. Men tack vare att jag själv hela tiden haft en stark känsla att det här är något som kommer att gå hem hos de flesta så har jag varit otroligt envis.

– Det har varit tufft tidvis, och jag har stångat pannan blodig ibland. Jag har alla fantastiska kunder att tacka för att jag orkat hålla i. Jag har fått otroligt positiv respons under åren. Alla de som provat att spela en mordgåta har fört budskapet vidare. Jag märker att snacket går och det ger mig energi.

Var hittar du inspiration?

– Inspiration till mitt skrivande hittar jag hos människor jag möter. Jag älskar att skriva karaktärerna. Inspiration till mitt företagande hittar jag hos mina kunder. Som jag sa tidigare – det är kunderna och all positiv respons de ger mig som bär mig framåt.

– Men ibland tappar jag inspiration och jag tror det är viktigt att tillåta sig själv att göra det för att hitta ny kraft och nya vägar.

Vilken är din vision med företagandet?

– Intressant fråga. Jag driver inte mitt företag med en vision om att bli ”miljonär”. För mig är inte pengar det viktigaste. För min egen del handlar det mer om att ha frihet att styra min egen tid, att själv ta beslut. Att ha känslan att allt blir vad jag själv gör det till.

– I början kanske jag hade en vision om att ”tjäna pengar” men det känns inte lika viktigt längre. Att ha en produkt som jag är stolt över och att ha nöjda kunder är nog den starkaste visionen för mig nu.

Avslutningsvis, vilket företag önskar du att du var grundare till (du får inte välja ditt eget)?

– Oj vad svårt. Jag har inget annat svar än det svar jag inte får ge – jag vill bara vara grundare till min egen unika fantastiska idé. Jag älskar mitt företag och min affärsidé.

 

Nyfiken på Nina och Svenska Mordgåtor? Klicka här!




Ledarskap & Styrelse
Så byggde Filip Tysander upp Daniel Wellington
Inspiration
Arkadias magiska resa från lärare till trollkarl
Ledarskap & Styrelse
Så växte hans företag rekordsnabbt