Arkadias magiska resa från lärare till trollkarl

6 februari, 2017

Skulle du våga säga upp dig från ett fast jobb för att bli kringresande magiker? Det gjorde Anders Sebring. Här berättar han sin fantastiska historia som gjort honom till en av Sveriges främsta trollkarlar.

Nu är vi nyfikna, berätta om hur allt började!

– Kartong och papp. Det var där det började. I sjätte klass samlade vi in pappersåtervinning i ett helt år över hela den lilla byn Mörarp utanför Helsingborg där jag växte upp. Det var innan det fanns återvinningsstationer överallt. Istället drog vi ungar runt i byn varje fredag och samlade in kartong, vi samlade det sedan i en container och sålde det för kilopris. Jag fick alltid dra skrindan. De coola killarna fick stå i containern. Ironiskt egentligen.

– Pengarna samlades i en klasskassa som sakta men säkert växte tills den dagen i nian då vi åkte till London. Där besökte vi bland annat Covent Garden vilket kom att förändra mitt liv. Jag såg gatuartister för första gången! Jag kände instinktivt att något var fel – det borde vara jag som stod i mitten av cirkeln och underhöll publiken! I Hyde Park lärde jag mig jonglera och jag återvände till London året därpå för att intervjua och förstå hur gatuartisteri fungerade. Samma år gjorde jag min första gatushow i Malmö. Sedan dess har det varit en brokig resa till där jag är idag. En 37 årig, frånskild särbo med en 10-årig dotter.

När startade du din business?

– Jag utbildade mig till gymnasielärare och undervisade i ett gäng år – parallellt med att mitt intresse för jonglerande och trollande – växte. Jag lade ner mer tid på hobbyn än vad som kan anses sunt. Jag hade svårare och svårare att motivera min närvaro i skolans värld. Jag gillade, och gillar fortfarande, att undervisa ungdomar. Men jag kände att skolans värld, dess värderingar och ideal, inte alls passade in på mig. Sakta men säkert gick jag ner i tjänst och mitt företag växte. Till slut lade jag ner helt och hållet. Jag hade jobbat ihop en rätt rejäl buffert för att skapa någon form av ekonomisk trygghet och kastade mig ut. Det fick bära eller brista. Det bar. Och jag ångrar mig inte en sekund.

Vad gör du idag?

– Idag driver jag min firma med den huvudsakliga sysslan att underhålla företag och festivaler. Det är allt från företagsfester, underhållning i säljmontrar till familjeshower på marknader och andra familje-event. Jag är också aktiv på Barnkanalen i ett program som heter Mysteria som jag tillsammans med ett gäng kollegor och ett fantastiskt TV-team har skapat under åren. Det är en fantasyserie med inslag av humor, magi och reality. Just nu sänd andra säsongen på Barnkanalen och SVT play.

Du har verkligen byggt business utifrån din passion, vilka är dina bästa tips för att lyckas?

– När min dotter var fem år kom hon till mig en dag och sa: ”Pappa, jag vet vad jag ska bli när jag blir stor.” Jag blev såklart nyfiken och frågade vad hon hade tänkt sig. Hon svarade: ”Jag ska bli sångstjärna. Men jag ska bli frisör också.” Jag klurade en kort stund och frågade: ”Varför två jobb? Vill du göra båda lika mycket?” Hennes svar var: ”Nja, men jag måste nog vara frisör också, för man måste tjäna pengar också.” Detta svar från min egen dotter. Vårt samhälle har helt glömt bort att det finns en uppsjö med estetiska yrken som har en lång historia, eller som inte ens har hittats på än – men som absolut går att leva på.

– Våga gå emot strömmen och ta inga självklarheter för givet. Barnomsorg när du jobbar exempelvis. Det händer inte. Så mitt tips är att bita ihop – och inte bli nerslagen av alla de tillfällen där det känns som att andra människor, samhället eller diverse system inte jobbar för dig. Att samla ett gäng lika galna individer runt dig som kan stötta dig när du känner dig låg.

Success means having the courage, the determination, and the will to become the person you believe you were meant to be.
-George Sheehan

Vilka har varit de största utmaningarna hittills, och hur har du löst dem?

– I samband med att jag gick från att ha en trygg lärartjänst till att helt köra som egenföretagare skedde många andra stora förändringar i mitt liv. Jag och min dåvarande fru skilde oss och delade upp det hus vi byggt. Vår då 4-åriga dotter fick genomgå en skilsmässa med allt vad det innebar, och dessutom befann jag mig i en stad som inte alls hade de möjligheterna jag just då suktade efter. Min familj bor i södra Sverige och mina kollegor i Stockholm och Göteborg.

– Det tog en tid att hitta metoder att hantera dessa svårigheter men allt eftersom åren har gått har också lösningar uppstått och skapats. I samband med denna förändring valde jag att lägga all den tid som jag hade på att få företaget att bära. Jag begravde mig i arbete vilket skapade många förutsättningar för framtiden. Jag är övertygad om att välinvesterad tid alltid resulterar i förändring. Så var också fallet här.

Vilka är dina råd för att bygga sitt personliga varumärke och att sälja sig själv?

– Det är skitsvårt att sälja sig själv. När ditt varumärke är den du är, är det otroligt svårt att sätta ett värde på sig själv, hantera kritik och att våga ta betalt. Jag är verkligen ingen expert i den här frågan och jag är klart skeptisk till huruvida jag är framgångsrik i sammanhanget. Under mina första år som artist fick jag ofta kritik för att jag såg extrem ut. Min konstiga frisyr och val av kläder följde inte den klassiska bilden av hur en modern magiker skulle se ut i Sverige och världen. Jag fick höra att det skulle gå ut över vilka kunder som skulle boka mig och vilka priser jag kunde sätta.

– Aldrig i hela mitt liv har jag varit någon annan än den jag är. Jag har inte lyssnat när jag var 14 år och kommer inte att börja lyssna nu. Jag kan ge många exempel på hur mina intressen för rollspel, trolleri och konst har omsatts i projekt som lett till såväl inkomst, roliga äventyr och nya möjligheter.

Till sist, vilken är din största dröm som företagare?

– Jag vill se världen, jag vill ut på äventyr och jag vill se saker jag aldrig sett förut. Jag har ett yrke som möjliggör och ger bränsle till detta eviga livsmål och det är jag väldigt glad för. Jag arbetar också på att ta en familjeföreställning på turné i Sverige och sälja slut i alla de städer jag besöker. Det hade varit coolt!

All men dream but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds wake in the day to find that it was vanity; but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act their dream with open eyes to make it possible.
– T.E. Lawrence
Arkadia - Anders Sebring

Vill du veta mer om Arkadia och hans magi? Klicka här!
Ledarskap & Styrelse
Så byggde Filip Tysander upp Daniel Wellington
Nyheter
Arkadia blev Stjärnföretagaren 2016 i Sundsvall
Ledarskap & Styrelse
Så växte hans företag rekordsnabbt