Så byggde CoolStuff varumärke utomlands

13 augusti, 2015

Kajsa Knapp Cool Stuff

Det svenska e-handelsföretaget CoolStuff börjar blir en riktig jätte. Man siktar nu på sin sjätte internationella marknad och omsättningen landade på 128 miljoner förra året. Men vägen dit har varit kantad av många utmaningar – att ta med sig varumärket har varit en av de största.

2004 pluggade Kajsa Knapp och hennes man Christian Omander ekonomi i Halmstad. E-handeln var i sin linda och paret kände att det var ett spännande område. CoolStuff.se blev deras baby – en sajt som säljer coola gadgets och prylar.

– Vi letar efter innovativa produkter som har en wow-faktor, och som vi kan vara först med att sälja, berättar Kajsa Knapp.

Så blev CoolStuff en succé

Omsättningen har gått stadig uppåt sedan dess. 128 miljoner i år beräknas bli 160 miljoner nästa år. Sverige har fått sällskap av Norge, Danmark, Tyskland och Finland – och nu till hösten tar man det stora steget att lansera en sajt på engelska. Vissa andra e-handlare väljer att snabbt satsa på engelskan, som ju öppnar upp hela världen, men Kajsa och Christian har haft en plan från början.

– Vi började med Danmark för att det är så nära oss här i Öresundsregionen. Sedan har vi tagit de andra nordiska länderna, helt enkelt för att det är lättare att öppna upp i länder som kulturellt sätt är mer lika Sverige. När vi nu öppnar upp mot USA och Storbritannien ger vi ju oss dessutom in på världens mest konkurrensutsatta e-handelsmarknad.

En annan anledning till att man valt de marknader man gjort är att CoolStuff vill kunna samla all personal på samma ställe. På kontoret i Malmö sitter därför danskar som har hand om den danska sajten och norrmän som sköter coolstuff.no. Internationell expansion handlar ju nämligen inte bara om att översätta texten – kundtjänst, leveranser och regelverk skiljer sig mellan länderna.

– Vi säljer samma varor, men det är ytterst viktigt att varje land behandlas nästan som ett eget företag, med sina egna förutsättningar. Det är också därför vi har väntat tills nu med att bli globala.

Varumärket en framgångsfaktor

När man ska expandera utomlands med sitt företag kommer man också att stöta på många frågor som handlar om varumärke och varumärkesskydd. Att ta med sig ett namn som CoolStuff till andra länder ställer krav på kunskap om immaterialrätt. Det är viktigt att ha tänkt igenom sin immaterialrättsstrategi och att ta stöd av aktörer som finns på marknaden.

Den statliga myndigheten Patent och registreringsverket har en stor samlad kompetens inom frågor som rör till exempel varumärkesregistreringar. På PRV kan man söka i svensk varumärkesansökan och snabbt se om det varumärke man tänker sig är unikt. Det finns också advokatbyråer och ombud som arbetar på kunder uppdrag med dessa frågor.

– Vi har haft advokater som i flera år försökt hjälp oss med dessa frågor, och det har i etapper varit oerhört svårt. Men det är viktigt att skydda sitt varumärke, dels för att ingen ska kunna kopiera det och dels för att det underlättar när du ska ansöka om nya domäner utomlands.

Kajsa säger att varumärket i sig än så länge kanske inte har varit så viktigt vid lanseringen av CoolStuff i nya länder, men i och med den globala satsningen så tror hon att varumärket kan komma att bli betydelsefullt i sig.

– Nu slår vi på stora trumman och hoppas ju så klart att det kommer att skrivas i engelskspråkiga bloggar och tidningssajter. Då kommer varumärket att bli än viktigare.

CoolStuff har haft varumärkesutmaningar

CoolStuffs varumärkesutmaningar har framförallt bestått av två delar. Det första är att skydda namnet och den processen har sett olika ut på varje enskild marknad.

– Vi försökte i flera år skydda varumärket i Europa, där fick vi till en början nöja oss med att skydda logotypen. Nu har vi dock äntligen lyckats skydda varumärket i EU. När vi köpte domänen coolstuff.com så ingick dock varumärkesskydd i USA. Nu håller vi på att skydda namnet i Kina – varje marknad har verkligen sina egna varianter för att få rätt skydd.

Den andra utmaningen har legat i att köpa loss domänerna för varje marknad. Det skulle nämligen visa sig att väldigt få nationella CoolStuff-domäner var lediga.

– Vi har ägnat flera år åt att köpa loss domäner, mer eller mindre dyrt. Vissa av dessa borde vi så klart köpt loss tidigare, men jag tror ändå att det vara ganska sunt att vi tänkte småskaligt där i början. Det är dock ett viktigt råd beroende på vilket namn man har – kolla hur det ser ut med de nationella domänerna. Om de inte är lediga kan det bli en dyr affär att köpa loss dem.

Förra året skickade CoolStuff över 300 000 paket till kunderna på sina marknader. Med den internationella sajten som kommer i höst kan den siffran växa exponentiellt. Och, avslutar Kajsa, det finns ännu en fördel med en internationell sajt.

– Genom coolstuff.com kommer vi att kunna se var flest internationella kunder kommer från – om det är belgare, holländare eller italienare – och det ger en fingervisning om vilket nästa nationella marknad ska bli.

Läs också! CoolStuffs fem steg till en global webbshop med starkt varumärke




Försäljning & Lönsamhet
Foto av: ShutterStock
10 sätt att tjäna pengar under Black Friday
E-handel
Foto av: AdobeStock
Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas