Så bygger du ett värdefullt företag

13 januari, 2015

Pengar och ekonomi för företag

John Warrillow är entreprenör och bästsäljare författare till boken Built to Sell: Creating a Business That Can Thrive Without You. Han vet vad som krävs för att bygga ett värdefullt företag – vill du också veta?

Låt ingen kund ge mer än 15 % av intäkterna

Förlita dig inte på ett fåtal kunder. Warrillows råd är att ingen kund ska få representera mer än 15 procent av företagets intäkter.

Det är lättare sagt än gjort, eftersom det faller sig naturligt att fokusera på stora och viktiga kunder som kräver all din uppmärksamhet. Men om du en dag ska sälja bolaget är det snarare än nackdel än en fördel att vara beroende av få (om än mycket lönsamma) kunder.

Sälj mindre antal enheter till fler kunder

De snabbast växande och mest värdefulla företagen säljer färre antal produkter/tjänster till fler kunder, i stället för tvärtom. Warrillow menar att misstaget många företagare gör är att hela tiden anpassa och skapa nya erbjudanden som de viktiga kunderna efterfrågar.

Och ju bredare produktlinje ditt företag har, desto mer beroende blir ni av nyckelpersoner som förstår den differentierade produktfloran. Och det är inte bra om du vill sälja bolaget.

Dina anställda kommer aldrig att hinna bli experter på allt och därmed blir ofta du som företagsledare företagets flaskhals. Fokusera i stället på att sälja mindre enheter till fler människor. Då kan ditt bolag skala upp och i slutändan få ett intressant värde.

Här får du fler tips som hjälper dig att hitta lönsamma kunder.

Hitta det som gör ditt företag unikt

Warrilows tips är att fokusera på förmågan att inte vara en i mängden. Hur beskriver du ditt företag inför andra? Berättar du vilken bransch ni är i? Förklarar du vilka tjänster/produkter ni erbjuder?

Problemet med att beskriva företaget som en del av en bransch är att de flesta branscher är standardiserade. När kunden inte vet vad som är unikt med ditt företag, har kunden inget annat val än att använda priset som jämförelsefaktor vid köpbeslut. Ditt företag kommer därmed alltid att få kämpa med marginaler och prisjämförelser, eftersom ni jämförs med alla andra.

Den dagen ditt företag inte jämförs med andra i er bransch, utan står för något helt unikt och oemotståndligt, blir det mycket mer värdefullt.




Försäljning & Lönsamhet
De 5 enkla stegen till lägre kostnader i ditt företag
Försäljning & Lönsamhet
Experternas bästa försäljningstips