Frågorna som avgör om du har rätt medarbetare

22 december, 2015

Rätt medarbetare

Försäljningsresultat, deadlines och ökade intäkter - det finns många sätt att mäta om våra medarbetare har lyckats eller inte. Här får du tre stycken avgörande frågor som fokuserar på allt annat än siffror, men som kan ge dig en tydlig indikation på om medarbetaren är rätt för ditt företag på långsikt.

Känner du dig inspirerad av medarbetaren?

Finns det något i medarbetarens beteende eller handlingar som gör att du känner dig stolt över att ha personen på ditt företag? Kanske har personens kreativitet fått dig att bli mer effektiv i ditt eget arbete. Håll utkik efter medarbetare som inspirera dig att prestera bättre och se till att belöna dom vars åtagande lyfter företaget till nya höjder.

Läs också: Så hittar du rätt medarbetare

Är medarbetaren tidskrävande?

Det finns medarbetare som är produktiva och duktiga på sina jobb men som kräver oerhört mycket av din tid av olika anledningar. Långa samtal om hur du ska motivera medarbetaren eller upprepande förfrågningar om ökad ersättning eller belöning kan vara säkra tecken på en mismatch. Genom att behålla en sådan medarbetare riskerar du att slösa ledningens tid och sprida onödig negativitet i företagets kultur.

Missa inte: Frågan Zuckerberg ställer innan han anställer till Facebook

Är du tacksam för medarbetaren?

Är du tacksam för att du har just den medarbetaren i ditt team? Resultat och mål är en indikation på hur medarbetaren har presterat under året och kan vara en bra måttstock för om du ska satsa på personen eller ej. Men om du tvingar dig själv att tänka på hur medarbetaren får dig att känna kan din magkänsla hjälpa dig att ta rätt beslut.

Bonustips!

Chris Lesters (VD för Chief i Washington) tips är att fråga dig själv om du kan säga: “Tack och lov att denna person är här” om var och en av dina medarbetare. Om du inte kan det, ta en ordentlig titt på den specifika medarbetaren och ifrågasätt vad som kan vara fel. I vissa fall kan en diskussion med personen om vad du har observerat och vad företagens behov är vara tillräckligt för att få personen dit du vill. I andra fall är det dags att avsluta relationen.

Källa: Entreprenuer.com
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Räkna ut karensavdrag – så här fungerar det
Rekrytering & Personal
Om en anställd säger upp sig – vad gäller?
Rekrytering & Personal
Så får du människor att älska att jobba med dig