BETA

Så mycket påverkar musik din prestationsförmåga

14 februari, 2017

sa paverkar musik din prestation

Vi har lärt oss att musik hjälper oss att springa snabbare, men kan den också höja vår prestation i företaget? Svaret är: både och! Här lär du dig när du ska använda musik och när du bör ha det helt tyst för att lyckas.

Forskare vid Brunel University i London visar att musik under löprundan kan förbättra din prestationsförmåga – med i snitt15 procent (låter fantastiskt!). Dessutom rapporterade försökskaninerna (människorna) att passet kändes mindre ansträngande än vanligt, trots att de tränade hårdare än normalt.

Rytmen i musiken verkar vara avgörande för den fysiska prestationen. Musik med hög bpm (beats per minut) ökar chansen att hålla ett högre tempo. Så långt är vi med. Men, kan musik också påverka vår prestation i företaget – till exempel när vi ska jobba med försäljning, affärsutveckling eller ekonomi?

Musik när du ska lära dig någonting nytt

När du ska lära dig någonting nytt, är det bäst att stänga av musiken. Det visar en studie från 2010 som publicerades i Applied Cognitive Psychology. Deltagarna i testet skulle memorera ett antal ljud i rätt ordning. Deras prestation minskade tydligt om det fanns bakgrundsmusik, jämfört med om det var helt tyst. Forskaren menar att musik fungerar bra för att bygga upp dig själv inför en prestation, men blir en distraktion när du ska utföra något som utmanar sinnet.

Musik när du ska göra något du redan kan

Insikten om att musik försämrar prestationen när du ska lära dig något nytt, ledde också till en annan slutsats. Om du ska utför något du gjort många gånger förut, kan musik hjälpa dig att slappna av och hitta fokus. En studie i the Journal of the American Medical Association visade till exempel att läkare opererade mer effektivt när de spelade musik de tyckte om (musik de inte tyckte om kom på andra plats, och ingen musik alls hjälpte minst av allt).

Musik för att bygga upp ditt självförtroende

Många föreläsare och idrottare använder musik innan de ska gå upp på scenen. Och inte vilken musik som helst, utan musik som de har förberedd och preppat med positiva känslor. Gör så här:

1. Välj ut en låt du gillar långt innan du ska prestera. Lyssna på den många gånger och visualisera samtidigt att du lyckas med det du ska göra.
2. Se framför dig hur du kommunicerar med andra människor, hur du njuter, hur du ler, hur du presterar.
3. När det är dags för ”prestationen” (matchen, föreläsningen etc) – spela upp låten precis innan det är dags. Din hjärna kommer då direkt att associera situationen med en härlig och positiv känsla.

Så kan du använda musik för att automatiskt hitta rätt känsloläge i en pressad situation.

Bonustipset

När och om du ska använda musik för att boosta din förmåga – använd hörlurar! Det är högst troligt att din favoritmusik går någon annan på nerverna. Kommentera gärna och berätta om vilken musik du lyssnar på när du ska prestera.
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson
Inspiration
De sju stegen till maxad motivation