80/20-regeln – lär dig att jobba bara en dag i veckan!

15 februari, 2018

Personlig utveckling - Produktivitet och effektivitet

Visste du att det finns företagare som bara jobbar en dag i veckan – och klarar sig utmärkt? Med 80/20-regeln kan det bli din verklighet också. Här lär vi dig strategierna för att nå dit.

Jag vet inte om du håller med, men låt oss hålla för troligt att vi inte kommer att leva för alltid. Och du har säkert också läst undersökningen där människor som ligger för döden får berätta vad de ångrar mest i livet. Och det var inte att de hade varit för lite på jobbet. Nej, det var att de hade spenderat för lite tid med människorna de älskade.

Så även om vi har tagit bort, automatiserat och delegerat i våra företag, kanske vi kan göra ännu mer för att skapa tid till allt som är viktigt för oss. Och framförallt, att sluta göra alla de saker som inte betyder något i det långa loppet. Följa flöden i sociala medier. Leta efter lösenord och filer som vi inte hittar. Störas av pushnotiser, mailpling och telefonsamtal när vi är inne i vårt flow – för du vet ju säkert att dåligt fokus äter i snitt 2,5 timmar per dag av en normal medarbetare. Och det tar upp till 15 minuter innan du kommer tillbaka till flow igen, efter att du blivit avbruten.

Produktivitet vs effektivitet

Vi får inte blanda ihop produktivitet med effektivitet. Bara för att vi gör saker, betyder det inte att vi får saker gjorda. Att vi närmar oss våra mål och visioner. När du går på Bauhaus och försöker hitta den billigaste glödlampan är du kanske produktiv, men du är definitivt inte effektiv.

En av de böcker som påverkat oss allra mest är Tim Ferriss 4 timmars arbetsvecka. Ibland dyker de upp, de där böckerna, som förändrar ens världsbild helt. Går det att ha ett riktigt vasst företag och bara jobba 4 timmar i veckan. Eller låt oss göra det enklare, en dag i veckan? Vårt enkla svar på den frågan är – ja.

Läs också: Så slipper du företagarens ekorrhjul

Den underbara 80/20-regeln

När du har tagit bort allt som går att ta bort, när du har automatiserat allt som kan automatiseras, när du har delegerat allt som går att delegera. Då finns det en sak kvar, och det är effektivisera allt du själv gör. Det finns många verktyg för att göra det, men ett slår alla andra och det är 80/20-regeln. 20 % av vår tid, ger 80 % av resultatet. 20 % av företagets säljare, säljer 80 % av omsättningen. Du känner såklart till den, men vi har börjat se den på ett nytt sätt på sistone.

Det första vi gör, är att sätta två eller tre mål där vi ska vara perfekta i företaget. Eller i livet. Där vi ska vara 100 %, och där det är värt att lägga massor med tid, energi och pengar för att komma dit. Där 80 % inte är good enough. Våra konkurrensfördelar. Vårt hjärta. För att förklara det enkelt. Om ditt företag heter Volvo, så är säkerheten en av dessa tre. Och det är också det vi marknadsför och gör till våra kärnvärden.

Men vi kan inte göra allting perfekt, i alla fall kan inte vi det. Och i allt som inte är våra absoluta kärnvärden, så behöver vi kompromissa. Och det är där 80/20-regeln är så fantastisk. Hur kan vi få 80 % av effekten, med bara 20 % av insatsen. Huvudregeln är: genom att härma andra.

Lär av andra – maximera utfallet och minimera insatsen

Du behöver inte hitta på en egen ekonomiprocess, gör det som har fungerat för någon annan. Du behöver inte skapa ett nytt sätt att synas på Google, gör det som blivit en succé för andra. Det kanske inte blir 100 %, det kanske bara blir 80 %. Men istället för att lägga 100 timmar på något, kan du lägga 20. Och det gör att ditt företag kan växa enormt mycket snabbare. Borrow with pride.
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
10 verktyg som hjälper ditt företag att klara coronakrisen
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg