Checklista: Så gör du affärer utomlands

14 oktober, 2014

Affärer utomlands

Dags att titta utanför Sveriges gränser? Regelverk, kultur och avtal är en del av allt du behöver ha koll på när du ska handla med andra länder. Här ger vi dig en checklista med insikter och verktyg som du kan använda för att lyckas med affärer utomlands.

1. Har ni verkligen förutsättningarna?

Första steget för affärer utomlands är att se till att ditt företag verkligen är redo för en utlandsexpansion. Fungerar ditt företag utan din närvaro? Fungerar distributionen? Det är några frågor du bör ställa dig för att avgöra om det är dags för andra marknader.

2. Välj rätt marknad

Läs på och gör en noggrann marknadsundersökning för att se vilket land som passar ditt företag bäst. Tänk kultur, konkurrens, kvalitet, fraktkostnader, leveranstider, valutakurser och volymkrav när du väljer land.

3. Välj rätt person för jobbet

För att göra en internationell insats behöver du ha människor som kan sköta den. Välj exempelvis seniora medarbetare som har god insyn och förståelse för företaget, och självklart är språkkunskaper ett måste. Räkna på om du har råd att flytta dem från sina nuvarande ansvarsområden, och undersök deras förmåga att utveckla de kunskaper som krävs för utländsk försäljning och marknadsföring.

4. Regelkoll för affärer utomlands

Samla all information du kan kring din produkt och nationella regler kring den. Vid import kan särskilda regler gälla som du måste känna till. Vänd dig till Business Sweden och Svenska ambassaden i respektive land för att få information.

5. Det finns hjälp att få

Säljbolag, agenter, Business Sweden, Svenska Handelskammaren, ambassader och andra företag i din bransch kan hjälpa dig att hitta rätt kontakter utomlands. Men var noga med att definiera vilka krav du ställer på en eventuell samarbetspartner.

6. Scouta talangerna

Om du planerar att anställa personal i det nya landet är det viktigt att du gör din research. Vissa länder har inte tillräckligt med kvalificerad arbetskraft. Kolla med lokala utbildningsinstitutioner såsom ingenjörsutbildningar och handelshögskolor för att hitta rätt personal.

7. Syna affärskontakterna

Se till att besöka dina potentiella affärskontakter innan ni börjar handla med varandra. Lär känna förhållandena på plats, var nyfiken, lär dig så mycket som möjligt och välj de partners som du attraheras av. Ta alltid referenser.

8. Plugga kulturen

Fungerar din produkt eller tjänst i det nya landet? Kulturskillnader kan göra att efterfrågan ser annorlunda ut. Antagligen behöver du anpassa ditt erbjudande för att möta lokala kunders smaker.

9. Hur görs affärerna utomlands?

Affärskulturen skiljer sig mycket mellan länder och det är en stor fördel om du visar intresse för kulturen och språket. Lär dig hur kommunikationen fungerar. På så sätt får du ett ovärderligt kunskapsutbyte som skapar förtroende – och genererar affärer. Här får du tips från Asienexperten om hur du gör affärer i Kina.

10. Verifiera avtalen

Var noga med att dina affärskontakter repeterar och verifierar avtalet innan ni går till handling. På så sätt minskar risken för missförstånd på grund av språk eller kultur.

11. Kolla konkurrensen

Finns liknade produkter och tjänster i landet du vill expandera till? Vad behöver du för att kunna konkurrera på den nya marknaden? Spendera tid i landet och tala med potentiella kunder för att undvika onödigt kostsamma misstag.

12. Prissättning

Prisnivåerna skiljer sig mellan olika länder. Det är viktigt att du anpassar dina prisnivåer så att du inte gör en förlustaffär.

 

Vilka är dina bästa tips för affärer utomlands? Kommentera och diskutera här nedanför.




Internationalisering
Så lyckas du med e-handel utomlands
Internationalisering
Så byggde CoolStuff varumärke utomlands