Så attraherar du kapital till företaget

4 februari, 2016

Kapital till företaget Almi

När du har bestämt dig för att ta in externt kapital gäller det att skapa intresse för dig och din affärsidé. Så här får du investerarna att köa för få investera i ditt företag.

Bestäm vad du vill ha

Många affärsänglar och investerare är företagare, och deras erfarenhet och nätverk är ofta minst lika viktiga som pengarna de investerar. Därför är det viktigt att du i förväg funderar ut vad du vill ha för typ av investerare. Det finns ju flera orsaker till att ta in investerare – så välj dem utifrån de anledningar som är viktiga för dig (och tänk inte enbart på pengarna).

Presentera din affärsidé

Första steget är att göra en ordentlig affärsplan. Vilken är din idé? Vilka är dina konkurrenter? Finns produkten redan på marknaden? Gör research och ta reda på om din produkt faktiskt är något människor efterfrågar. Du måste förstå vilka alternativ som finns för köparna och kunna formulera varför ditt är bättre.

Missa inte: Din affärsidé – här är nycklarna till framgång

Sälj in dig och ditt team

Bra affärsidéer och duktiga människor finns det gott om. När du pitchar din idé för investerare är det viktigt att du gör det med självförtroende. Du måste visa att du är en person som kan omvandla en idé till ett framgångsrikt företag. Vad är din drivkraft? Vilka styrkor har dina medarbetare? Vilka erfarenheter har dina nyckelpersoner i bagaget? I grund och botten är det människorna som investeraren satsar på.

Ha koll på siffrorna

Visa upp faktiska siffror. Se till att ha svar på alla potentiella frågor en investerare kan vara intresserad av. Till exempel: Hur mycket sålde du för förra året? Vad är kostnaderna för dina produkter? Hur, var och vem ska tillverka? Vilket material ska användas? Hur många exemplar ska tillverkas?

Experttips: Så får du investerarna att lyssna

Skaffa kunder direkt

Om du redan har kunder som vill köpa din produkt och en fungerande säljprocess så ökar intresset hos investerarna. Så skapa försäljning först och visa att det finns en efterfrågan, den minskade risken går hem hos investerarna.

Läs på om investeraren

Du behöver inte bara ha koll på din egen affärsidé – utan också vem du ska pitcha din idé för. Att läsa på och göra research om den eller de investerare du ska träffa kommer att löna sig. Vad brukar det vanligtvis investera i? Har de gjort några tidigare investeringar i din bransch? Finns det någon särskild anledning till att de ska bli intresserade av just det du gör? 

Fokusera inte enbart på prislappen

Det är lätt att övervärdera sin affärsidé, men det kan göra att du tappar både investerare och trovärdighet. Om du tror att riskkapital kan få ditt bolag att växa så bör du inte lägga för mycket prestige i priset. Det är bättre att äga 50 procent av ett miljardföretag än 100 procent av ett miljonföretag. Du måste bestämma dig – vill du växa snabbare och sälja fler andelar, eller värdesätter du självbestämmandedet mer?

Läs också: Smarta sätt att hitta finansiering för ditt företag

Det här vill investeraren ha

Givetvis är investerare sugna på avkastning på det investerade kapitalet. Men det många verkligen letar efter är ett gyllene tillfälle. Ett tillfälle där ditt företag kan vara det första på en marknad och hinna före alla andra. Överväg därför ett patent- eller varumärkesskydd – det kan väga tungt för potentiella investerare. Ta reda på vad som gäller i din bransch och ta juridisk hjälp.
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ