Smarta sätt att hitta rätt finansiering – del 1

27 januari, 2015

Finansiering & Riskkapital

För att våga och kunna satsa stort krävs att du har koll på kassaflödet och finansieringen. Det kostar ofta att växa, och därför har vi tittat närmare på vad snabbväxande företag har gjort för att finansiera sin tillväxt. Här är del 1 - för dig som vill hitta rätt finansiering till ditt företag.

Banklån

Banklån är ofta det första alternativet för många företag som behöver finansiering. Var noga med att förhandla om räntevillkor, borgensåtaganden, låneformer och ta in erbjudanden från olika banker. Det är förvänansvärt få som orkar jämföra villkor mellan olika banker, och därmed får de också nöja sig med en ”okej” deal.

Förbeställningar

Genom att sälja dina produkter innan du har tagit hem dem i lager kan du direkt få finansiering på dina inköp. Många företag som jobbar med import och dropshipping jobbar enligt denna princip. Detta gäller även dig som säljer tjänster.

Ett sätt att trigga igång förbeställningar är att skapa en webbplats som marknadsförs via sociala medier och sökmotorer, där kunderna kan lägga förbeställningar. När du sedan kommit upp i rätt volym köper du in produkterna.

Vänner och familj

Lån från vänner och familj kan vara ett alternativt finansieringssätt. Fördelen är att du ofta får låga eller inga räntebetalningar och undviker långa bankavtal. I vissa fall kanske din familj och dina vänner vill investera på riktigt.

Men ha i åtanke att relationer och pengar inte alltid är den bästa kombinationen. Se därför till att alltid vara öppen med vad pengarna ska gå till, hur ofta och hur mycket du ska betala tillbaka och låt de som lånat/investerat ta del av utvecklingen av verksamheten. Även om det går dåligt (eller speciellt då) bör du vara öppen med företagets status.

Säg åt dina vänner och din familj att se investeringen/ lånet som vilken affärsuppgörelse som helst, och be dem att bara göra investeringen om de hade gjort den även om det inte var ditt företag. Det ställer krav på dig att sköta allt professionellt.

Starta ett till företag

Ett annat sätt att finansiera ditt företag är att starta ytterligare ett bolag, som kompletterar ditt befintliga. På så sätt kan du få in pengar från det ena bolaget och finansiera det andra.

Det vanligaste är att starta ett konsultbolag, där du kan göra sidouppdrag inom ditt kompetensområde. På så sätt kan dessa uppdrag täcka en okej lön för dig, och ditt huvudbolag slipper denna kostnadspost. Ha i åtanke att detta är en form av ”dopning” av ditt huvudbolag, och att det inom något år bör klara av att bära även din lön.

Men, detta är ett sätt att våga satsa eller att komma igång –speciellt om du inte hittar någon annan finansiering. Generellt kan man dock säga att din tid behövs i huvudbolaget, och kan du maximera din insats där (i stället för att ta konsultuppdrag) ger det såklart snabbare tillväxt.

Hur gjorde du för att finansiera starten och tillväxten av ditt företag? Kommentera och dela med dig här nedan.

Vill du ha fler tips på finansiering? Missa inte del 2 i “Smarta sätt att finansiera tillväxten” här.
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ
Finansiering & Riskkapital
7 sätt att skaffa kapital till ditt företag
Finansiering & Riskkapital
10 sätt att övertyga banken (om att ditt företag ska få banklån)