BETA

Här kan ditt företag hitta finansiering

30 januari, 2016

Finansiering och Riskkapital

Att lyckas med sitt företag kostar ofta dubbelt så mycket pengar som förväntat. När du behöver hjälp att hitta kapital finns en rad finansieringsmöjligheter att välja mellan – här är ett urval.

Det klassiska banklånet

Att få ett företagslån hos banken är inte alltid helt lätt. En trovärdig affärsplan och en stabil budget är ofta avgörande faktorer för att banken ska bevilja lånet. Ta in offerter från olika banker. Förhandla om räntevillkor, borgensåtaganden och låneformer, och lär dig att förstå hur lånets storlek påverkar villkoren.

Trendigt just nu – Crowdfunding

Crowdfunding betyder att samla in finansiering från ”massan”, vanligtvis genom specifika crowdfunding-sajter. Uppsidorna är dels att du kan hitta finansiering, men också att du får värdefulla relationer med ambassadörer och fans som sedan kan förvandlas till kunder.

Fler tips: Så lyckas du med crowdfunding

Kolla med ALMI

Det statligt ägda bolaget Almi kan låna ut pengar till ditt företag, utan lika hög säkerhet som banken. Bland annat finns så kallade mikrolån på upp till 250 000 kronor. Almi tar dock ut en högre ränta än banken. Lånar du från Almi kan finansieringen täcka en större del av behovet än bankfinansiering normalt gör.

Bidrag och stöd

Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Vinnova är exempel på myndigheter där du kan söka stöd i bolagets olika faser. Villkor och deadlines hittar du på respektive sajt. Program utlyses löpande så se till att ha ständig koll på sajterna.

Peer-to-peer-lån

Toborrow.se är först ut i Sverige med att erbjuda denna typ av lån till företag. Det innebär att svenska företag kan låna pengar direkt från privatpersoner och andra företag. Räntan förhandlas genom en budgivning. Grundkriteriet är en omsättning på lägst en miljon, minst ett bokslut och en kreditprövning – sen är du ”good to go”.

Räddande änglar

Affärsänglar går i allmänhet in i ett företags tidiga skede av tillväxt, och förväntar sig hög avkastning på investeringen. Fördelen med affärsänglar är att de tillför strategisk erfarenhet som kan innebära fler kunder, eller andra fördelar som kan vara avgörande för ditt företag.

Läs mer: Så får du investerarna att lyssna

Riskkapitalister för växande företag

Riskkapital fungerar bäst för företag som redan har en fungerande verksamhet, och som behöver pengar för att ta nästa steg. Snabbväxande företag med en exit-strategi kan hitta ordentliga summor pengar som kan användas för att utveckla företaget snabbare. Även riskkapitalister tillför kunskap som kan vara viktig för företagets tillväxt.

Hur har du gjort för att finansiera ditt företag? Kommentera och dela gärna med dig. 
Finansiering & Riskkapital
7 sätt att skaffa kapital till ditt företag
Finansiering & Riskkapital
10 sätt att övertyga banken (om att ditt företag ska få banklån)
Försäljning & Lönsamhet
Så sparade Ytterbygg 5 miljoner per år – läs tipsen!