Finansiering: Så får du med banken på resan

7 januari, 2016

Finansiering Banklån

För många företag är banklån den viktigaste formen av finansiering, men för att få napp krävs rätt förberedelse. Vi vet vad bankerna tittar på – här får du hjälpen du behöver.

Innehållet i din affärsplan

Oavsett om du driver ett nystartat eller etablerat företag, är din affärsplan av stor vikt för bankerna. Skapa den enligt konstens alla regler och glöm inte konkurrensfördelar och marknadsföringsplaner.
Gör det enkelt och konkret.

Läs mer: Så skriver du en affärsplan

Vem du är som person

Banken vill känna att de har förtroende för dig och din förmåga att betala tillbaka lånet. Därför är dina erfarenheter, referenser och utbild- ningar av stor vikt. Tänk också på att du kan använda din privatekonomi i förhandlingen, genom att samla allt på samma bank får du ett bättre utgångsläge.

En realistisk budget

Du bör visa upp en budget som är verklighetstrogen och uppdaterad. För redan eta- blerade företag vill banken också se resultat- och balansräkning, samt bokslut. Glöm inte att göra en likviditetsbudget som visar när du kan betala tillbaka pengarna.

Fler tips: Så fungerar likviditetsbudget 

Någon form av säkerhet

Ofta vill banken ha en säkerhet för lånet. Säkerhet för lån kan till exempel vara inteckning i fast egendom eller ett borgensåtagande. En del företagare använder sin privata bostad som säkerhet, men det är inget vi rekommenderar. Försök i stället att få banken att nöja sig med en företagsinteckning.

Ditt engagemang

En förhandling med banken är som vilket säljmöte som helst. Du måste sälja in dig själv och få banken att förstå vad du vill. Vad gör du för att lyckas med ditt företag?  Du kan visa engagemang genom att visa hur du förhandlat ner leverantörspriser, sänkt dina kostnader eller hittat en billigare lokal. På så sätt sänker du ditt kapitalbehov och minimerar risken även för banken.

Missa inte: Så sänker du företagets kostnader

Om banken ändå säger nej

Bara för att du får nej från banken betyder det inte att ditt företag saknar potential. Fråga banken varför du fick avslag och utvärdera om du kan göra något bättre. Kan du låna ett mindre belopp? Behöver banken fler säkerheter? Om banken ändå inte är ett alternativ finns det alternativa finansieringsformer.

Läs också: Smarta sätt att hitta finansiering för ditt företag

Hur har du gjort för att finansiera ditt företag? Kommentera och dela gärna med dig här nedan. 
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ