Så behåller du kontrollen och hela uppsidan till ditt bolag!

2 juli, 2019

Det finns en föreställning bland småföretagare att de som inte har tagit in riskkapital inte är ”riktiga” tillväxtföretag. Riskkapital har sina fördelar – men det finns många finansieringslösningar som både är bättre, enklare och billigare för bolaget. Läs om dem här!

– För att minimera risken för utspädning är till exempel företagslån ett bra alternativ. Du behåller kontrollen över ditt företag. Dessutom är riskkapital nästan alltid dyrare än ett banklån, säger Johan Nordström, Erbjudandeansvarig på Marginalen Bank.

Johan Nordström har över 18 års erfarenhet av företagsfinansiering och tillväxtresor. Idag arbetar han som erbjudandeansvarig på Marginalen Bank, en entreprenörsledd verksamhet som drivs av att hitta effektiva och enkla lösningar åt småföretagare. Under sina år i branschen har han träffat många småföretagare runt om i landet som tror att riskkapital är det enda alternativet för att finansiera tillväxten.

Riskkapital är bra på många sätt – du får med dig en betydelsefull person i ditt bolag, ett nytt nätverk och möjlighet att uppmärksammas av media. Men du ger också bort en bit av ditt företag till en extern person. Ju mer riskkapital som tas in i framtida investeringsrundor desto mer utspätt blir ägandeskapet, vilket minskar ditt inflytande.

– Riskkapital är såklart en bra sak om du matchas med rätt investerare, och det kan ge snabbt kapital för att få ditt bolag att växa. Men nackdelen är att det i slutändan kan bli dyrt om bolaget blir väldigt framgångsrikt och en investerare vill sälja. Då kan banklån vara ett betydligt billigare alternativ, säger Johan Nordström.

Ett lån istället

Väljer du istället att ta ett lån för att finansiera hela eller delar av tillväxten behåller du kontrollen över ditt företag. Att låna pengar är ett alternativ till riskkapital som ofta glöms bort i delar av start-up-världen, men enligt Johan Nordström blir det allt vanligare att företagare får upp ögonen för fördelarna med ett banklån. Marginalen Bank har precis lanserat sitt nya erbjudande Lilla Företagslånet för mindre bolag i tillväxt. Tack vare stöd från ett garantiprogram från Europeiska Investeringsfonden (EIF), kan företaget låna upp till 250.000 kronor till rimlig ränta och låga krav på personlig borgen.

– Många små bolag blir bortvalda av storbankerna för att de ses som en alltför stor risk, och det är ofta en lång och utdragen process. För att ge entreprenörer en chans att lyckas måste det finnas alternativ, som är anpassade efter små företag. Lilla företagslånet passar dig som har kommit en bit på vägen och nu är redo att växa ytterligare, säger Johan Nordström.

Tips till tillväxtresan

Under sina år har Johan hjälpt företag med lån både från privata och offentliga medel. Att låna pengar idag är inte så krångligt som många tror, det är en enkel, digital process där du med några klick har en färdig ansökan. Johans bästa tips när du ska växa och behöver lånefinansiering är att ha bra ordning och reda på ekonomin i bolaget.

– Det är väldigt viktigt att du har koll på ditt kapitalbehov. Vad ska pengarna användas till och hur mycket behöver du? Ju bättre ordning du har desto enklare kommer processen att bli, avslutar Johan Nordström.

Mer om Lilla Företagslånet

  • Lån upp till 250.000 kr med ränta från 4.15 procent.
  • Garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) som gör villkoren förmånligare.
  • Din borgen är endast 20 procent.

Läs mer om erbjudandet här. 
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ
Ekonomi & Bokföring
Experten tipsar: Så ökar du dina chanser hos långivarna