Experten tipsar: Så ökar du dina chanser hos långivarna

14 maj, 2019

Foretagslan Marginalen Bank

Alla som driver ett litet bolag vet hur krångligt det kan vara att få ett lån beviljat. Gabriel Karlberg, som arbetar med affärsutveckling på Marginalen Bank, tipsar om vad du ska tänka på när du söker ett företagslån.

Vill du vidareutveckla din verksamhet, men får avslag när du ansöker om företagslån? Då är du inte ensam. Kravet på säkerhet kan ofta vara ett problem när det kommer till mindre företags finansiering. Det är något som bland annat märks hos nyetablerade företagare som i vissa fall inte har de ekonomiska resurser som krävs för att få ett lån.

– Att mindre företag inte får tillgång till finansiering kan leda till att de inte växer och utvecklas. Detta är inte bara ett problem för de enskilda entreprenörerna, utan även för Sverige som är beroende av välmående företag, säger Gabriel Karlberg, som själv varit entreprenör sedan han var 19 år och upplevt hur svårt det kan vara att få ett banklån som företagare.

Skynda långsamt

Till de som vill öka sina chanser hos långivarna ger Gabriel Karlberg rådet att skynda långsamt och att inte bygga upp företaget för snabbt. Det är viktigt att du vet att din idé håller så att du inte börjar lägga in en massa pengar i en verksamhet som kanske ändå inte kommer att lyfta.

– Se också till att tänka igenom och analysera de behov som ditt företag har och anpassa sedan lånebeloppet efter detta. Det är förstås onödigt att låna mer än vad du behöver men även att ta i för lite så att pengarna ändå inte räcker till det man vill uppnå. Bra dokumentation över företagets ekonomi över bolaget ekonomi, samt att du håller isär den från din egen privata ekonomi, är också viktigt säger han och tillägger:

– När det sedan är dags för dig att ansöka om ett företagslån ska du på ett tydligt och konkret sätt beskriva ditt syfte med lånet och vad pengarna ska användas till. Ju tydligare du är i din kommunikation, desto lättare blir det för långivaren att fatta ett beslut.

Rätt typ av lån

När företag som Gabriel Karlberg själv har drivit fått ett lån beviljat har det alltid varit 100 procent borgen. Detta har inneburit att risken istället förflyttats till honom som privatperson, vilket förstås varit betungande. Därför betonar han vikten av att välja rätt typ av lån.

– Tack vare en garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) har Marginalen Bank möjlighet att erbjuda sina kunder ett lägre borgensåtagande än vad som normalt gäller. Med Lilla företagslånet kan man låna upp till 250 000 kronor med endast 20 procent borgen eftersom garantin från EIF täcker resterande  80 procent av lånebeloppet.

5 tips till dig som ska ansöka om ett företagslån

1. Skynda långsamt

Tänk igenom och analysera de behov som ditt företag har och anpassa lånebeloppet efter detta. Bygg inte upp företaget för snabbt. Det är viktigt att du först vet att din idé håller.

2. Dokumentera allt

Ha en bra dokumentation för ditt företags ekonomi och se till att du själv har kontroll över hur det går.

3. Var tydlig

Var noggrann när du beskriver ditt syfte med lånet och vad pengarna ska användas till.

4. Slarva inte med ekonomin

Se till att sköta och hålla isär din egen och bolagets ekonomi.

5. Välj rätt typ av lån

Idag är 100 procent borgen det vanligaste för mindre företagslån, vilket kan vara betungande för någon som driver ett litet bolag. Med Lilla företagslånet kan man låna upp till 250 000 kronor med endast 20 procent borgen eftersom garantin från EIF omfattar 80 procent av lånebeloppet.

Fakta om Lilla företagslånet:

Med Lilla Företagslånet kan du låna upp till 250.000 kronor med ränta från 4.15 procent. Lånet har en garanti från Europeiska Investeringsfonden (EIF) som gör villkoren förmånligare för dig. Din borgen är endast 20 procent. Erbjudandet är en möjlighet för småföretag att ansöka om ett företagslån på mellan 100 000 och 250 000 kronor, med ett lägre borgensåtagande än vad som normalt gäller.
Finansiering & Riskkapital
Företagslån och finansiering hos Almi – här är alla alternativ