Hållbarhet förändrar städbranschen

7 januari, 2015

Gnistra Stad David Pilback

Gnistra Städs filosofi handlar om att göra bra affärer – bra för medarbetarna, kunderna, miljön och samhället. Genom hållbart företagande har de nått en eftertraktad kundkrets och dessutom sparat pengar på minskad sjukfrånvaro. Nu vill ägaren David Pilbäck förändra hela branschen.

När David Pilbäck var 19 år fick han extrajobb som städare. Fem år senare kunde han det mesta om hur man håller rent hus, och när han började studera startade han en egen liten verksamhet för att finansiera sina studier.

– Jag läste filosofi och ledarskap, och när jag väl hade min examen funderade jag på vad mitt nästa steg skulle vara. Skulle jag ta ett jobb eller skala upp bolaget? Jag bestämde mig snart för det senare – det var ett bra sätt att testa allt jag hade lärt mig.

Vill revolutionera städbranschen med hållbarhetstänk

Det främsta syftet med Gnistra Städ är enligt David att han och sambon Annika ska kunna leva ett bra liv tillsammans med sonen Love. Strax därefter kommer målet att revolutionera städbranschen – något som den i Davids mening är i stort behov av.

– I dag är 25 procent av alla städare svart arbetskraft, det i en bransch som omsätter nästan 17 miljarder kronor. Kommer du till Sverige som papperslös får du jobba för kanske 30 kronor i timmen. Och eftersom det inte finns några regler för hur mycket du får jobba, så kan du få jobba tills du bryter ryggen.

Här hittar du en smart guide om att leda dina medarbetare när företaget växer

På Gnistra Städ ser villkoren för medarbetarna väldigt annorlunda ut än i beskrivningen ovan. Här står medbestämmande, pensionssparande och arbetsmiljö på dagordningen.

– Jag vill egentligen inte ha anställda, jag vill ha medägare. Mina medarbetare ska känna att de är investerade i det här företaget till den grad de själva vill, säger David.

Oetiskt företagande kostar

Hållbarhetsfilosofin man arbetar efter på Gnistra Städ är kopplad till Davids värderingar, men den är också ett måste för att deras verksamhet ska fungera och växa.

– Våra kunder är offentliga personer och höga beslutsfattare. De är populära mål för industrispionage och måste kunna lita helt på människorna de släpper in i sina hem. Bara företag som tar hand om sina anställda kan lita på att de inte kommer att sälja vidare information för rätt pris.

Genom att tacka nej till uppdrag där miljön kan vara hälsovådlig och genom att rensa ut alla skadliga kemikalier ur verksamheten ser Gnistra Städ till att medarbetarna mår bra – något som i sin tur har inneburit mindre sjukskrivningar.

– Med tiden har jag sett vad oetiskt företagande kostar, ekonomiskt och hälsomässigt. Ammoniak förstör till exempel städares luftvägar och borde vara förbjudet inom lättare städning.

Här hittar du rätt information om miljömärkningar och certifieringar

Som inspiration för sitt företagande återvänder David ofta till ett buddhistiskt ordspråk.

– Handla alltid som om hela universum hänger på dina handlingar, samtidigt som du skrattar åt dig själv för att du tror att dina handlingar har någon betydelse. Det låter kanske pretentiöst, men det stämmer rätt bra.

Städare utan gränser

I skrivande stund arbetar David med ett nytt projekt. Gnistra städ samlar in pengar från sina kunder och pengarna går till att finansiera städning hos ensamstående mammor.

– Vi kallar det städare utan gränser. Som småbarnspappa vet jag hur mycket det betyder att få hjälp hemma, så att man har tid att vara med sina barn. Jag har själv städhjälp emellanåt och det är ett enormt stöd – men inte alla har råd med det stödet.

LÄS MER: Så här blir du också en hållbar företagare

Vill du veta mer om David och Gnistra städ? Klicka här!




Hållbarhet
5 klimatsmarta tips för företagare – del 2