Här får du kostnadsfri hjälp att utveckla ditt företag

10 februari, 2017

Starta-eget-foretag-radgivning

Du kan (och ska) inte sköta allting själv i ditt företag. Och ibland behöver du hjälp. Tur då att vi bor i Sverige, där det finns flera alternativ för kostnadsfri rådgivning. Här tipsar vi om de bästa just för dig.

En klassisk småföretagare försöker göra allting själv. Det är okej, men du kommer troligen aldrig att bygga värde i ditt företag, och förmodligen blir företaget väldigt beroende av dig.

En bättre strategi är att göra det du är duktig på, och som du går igång på. Allt annat lämnar du till någon annan som kan det bättre än dig. Det blir rätt och det går snabbare. Visst kostar det lite mer pengar, men oftast är det värt det.

Tänk så här:

1. Vad är jag värd i timmen när jag gör det jag är bäst på? (Till exempel försäljning, skapande, ledande, skrivande eller vad det nu kan vara)
2. Vad kan jag köpa in billigare än vad jag kostar i timmen? Börja där, med att köpa in tjänster som ligger under din egen timpenning.
3. Ta hjälp av organisationer som är duktiga, och erbjuder kostnadsfri rådgivning inom områden där du själv inte är expert.

4 sätt att få hjälp kostnadsfritt

Här tipsar vi om fyra sätt att få hjälp, utan att det behöver kosta något. För bra för att inte använda!

NyföretagarCentrum

När du är på gång att starta ditt företag, är NyföretagarCentrum rätt ställe att gå till. Du får kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning om hur du startar ditt företag på bästa sätt. Vårt tips: se till att få en rådgivare som förstår din bransch – räkna inte med att alla kan det. Du får också enkla verktyg för att skapa affärsplanen.

Almi

Vi gillar Almi. Dels är de duktiga på finansiering, och dels erbjuder de bra rådgivning för dig som vill växla upp företaget. En del är kostnadsfritt, en del kostar en slant. Det finns tillväxtprogram, innovationsrådgivning och mycket annat. Har du utländsk bakgrund sneglar du med fördel på IFS.

I din kommun

I varje kommun finns hjälp och rådgivning för dig som driver företag. Däremot  ser den helt olika ut över landet, och lättaste sättet att få hjälp i din stad är att gå in på kommunens hemsida. Klicka vidare till ”Företagare” eller ”näringsliv”, och hitta dina möjligheter.

MittFöretag.com, Verksamt.se och andra bra företagarsajter

Det mesta du behöver veta för att lyckas med ditt företag finns på nätet. Oftast kostnadsfritt. Du hänger ju redan på mittföretag.com (kul!) – och vi rekommenderar verkligen vår Facebooksida där du varje dag får framgångstips som gör skillnad. Vi rekommenderar också verksamt.se, där du hittar massor med information om att driva företag. Där sköter du också smidigt alla dina kontakter med myndigheterna. Rekommenderas: Deras tjänst Mina Meddelanden, som superenkelt blir din digitala brevlåda i kontakten med myndigheter.
Okategoriserade
Foto av: AdobeStock
Starta eget som konsult – så här får du fler kunder
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Starta Eget
Foto av: AdobeStock
Starta Eget-guiden – så startar du företag i 12 steg