Starta eget företag – så här gör du i sex steg

29 december, 2020

Dags att starta eget företag? Här går vi igenom vilken hjälp du kan få, hur du undviker de vanligaste misstagen och hur du hittar rätt affärsidé och affärsplan.

Många väljer att starta eget företag i spåren av coronapandemin och nyföretagandet ligger på höga nivåer. 10,3 % fler företag har startats i januari-oktober 2020, jämfört med året innan. Är du en av dem som är redo att starta eget? Vad kul!

I tuffa tider är det extra viktigt att du gör rätt från början. Därför har vi tagit fram den här guiden som hjälper dig att snabbt komma igång och lyckas med ditt eget företag.

Vi går bland annat igenom:

  • Vilken hjälp du kan få när du ska starta eget företag
  • Skillnaden mellan att ha eget företag och att vara anställd
  • Hur du hittar din affärsidé
  • Hur du skriver en bra affärsplan
  • Om du ska välja aktiebolag eller enskild firma
  • De vanligaste starta eget-misstagen

Innan vi kör igång, vill vi varmt rekommendera dig att gå den kostnadsfria Starta Eget-kursen på Visma Spcs.

Här kan du få hjälp när du ska starta eget företag

Ensam är inte stark när det gäller att starta eget företag. Varje krona räknas och all hjälp är värdefull. Och det finns en lång rad organisationer, sajter och tjänster som hjälper dig att få igång företaget snabbare. 

Här är några exempel på hjälp du kan få för att komma igång med ditt företag:

  • Vismaspcs.se hittar du massor med artiklar om att starta eget, till exempel hur du får dina första kunder eller vilka starta eget-bidrag som finns.
  • driva-eget.se och mittföretag.com hittar du också otaliga guider om att bygga ditt egna företag
  • Lokalt i din stad kan NyföretagarCentrum hjälpa dig att komma igång.
  • Om du är student är Drivhuset en bra partner den första tiden i ditt företagande.

Ett smart sätt att få hjälp är att gå in på din kommuns hemsida, klicka vidare till “Näringsliv” och se vilken hjälp som finns där. Här hittar du ofta exempel på lokala aktörer som hjälper dig att starta eget företag.

Skillnaden mellan eget företag och att vara anställd

Skillnaden mellan att driva eget företag och att vara anställd är stor. Som företagare är det ditt ansvar att allt går som det ska – vare sig det handlar om att betala in skatten eller att göra kunden nöjd. 

Och det är väldigt mycket att tänka på i starten. Därför är det smart att redan från början använda program och stöd som hjälper dig att få ordning och reda.

Detta gäller till exempel företagets ekonomi. Med exempelvis Visma eEkonomi tar du kontroll över företagets bokföring och fakturering, och kan sova bättre om natten.

Tips: Fakturera alltid så snart du kan. På så sätt får du snabbt pengar i kassan och slipper krångel och likviditetsbekymmer.

Hur hittar jag en bra affärsidé?

Många som startar eget företag har en idé sedan gammalt. Och andra vet att de vill starta eget företag – men saknar idé. Innan du väljer din väg, bör du tänka på att det finns två sätt att driva företag. Antingen gör du det som en klassisk småföretagare – vi kan kalla det konsult – där du byter din tid mot pengar. Alternativ två är att du bygger företaget som ett system, där du själv är oberoende från företagets operativa verksamhet. 

Båda sätten är helt okej, men får olika konsekvenser i din vardag och kräver helt olika typer av affärsidéer. De flesta har affärsidéer som går ut på att byta tid mot pengar, till exempel att ha ett eget företag som IT-konsult eller takläggare. Denna typ av företag liknar en anställning, med skillnaden att du ibland kan styra din tid och vilka uppdrag du tar.

Om du istället bygger företaget som ett system, krävs ofta en stor arbetsinsats i början. Men efter hand som “systemet” sköter sig självt, kan det bli mer och mer oberoende av dig. Exempel på sådana företag kan vara “en mjukvara, till exempel en app” eller en “plattform med onlinekurser”.

Så innan du bestämmer affärsidé – bestäm vilken typ av företagare du vill vara!

Läs mer: Steg-för-steg-guide för att starta eget.

Så skriver du en bra affärsplan

När du väl har hittat din affärsidé är det dags att skriva en affärsplan. Det finns många mallar på nätet för detta, och det finns ingen standard som du måste följa. Här är några punkter som en bra affärsplan kan innehålla.

  • Affärsidé
  • Affärsmodell
  • Vision och mission
  • Teamet
  • Finansiering
  • Ekonomi
  • Marknadsanalys
  • Konkurrentanalys

Affärsplanen blir som en karta över ditt företags utveckling.

Vilka kunder ska du ha? På vilka marknader ska du finnas? Hur ska du tjäna pengar?

När du börjar få andra intressenter till ditt företag – till exempel banken – är det viktigt att ha en genomarbetad affärsplan som hjälper andra att förstå vad du gör och vart du ska.

Tips! Här kan du hitta en mall för affärsplan.

Aktiebolag eller enskild firma?

Ska du välja aktiebolag eller enskild firma? Många företagare börjar med enskild firma för att senare gå över till aktiebolag. Men idag är barriärerna för att starta ett aktiebolag väldigt små, exempelvis behöver du bara 25 000 kronor i aktiekapital. Det gör att fler och fler väljer aktiebolag när de ska starta eget företag.

Fördelen med aktiebolag är också att du särskiljer företagets och din privata ekonomi, och att du i normalfallet inte kan bli personligt skyldig för bolagets skulder (det kan du i enskild firma).

Tips: Här finns en checklista för att starta aktiebolag.

De vanligaste starta eget företag-misstagen

Alla som någon gång har startat eget företag kan skriva under – det görs många misstag i början. Som tur är kan du undvika en del av misstagen genom att lära av vad andra har gjort fel. Här är ett antal exempel som många har gjort innan dig, som du nu kan undvika!

Misstag 1: Att inte ha koll på likviditeten

Som företagare behöver du göra en resultatbudget, och det fixar de flesta, utmaningen är snarare den så kallade likviditetsbudgeten. Med likviditet menas hur mycket pengar du har i kassan. Det är många företagare som har fått problem då pengarna tagit slut, även om företaget i sig gått bra.

Vårt varma tips till dig, speciellt i dessa tider. Gör en likviditetsbudget från början!

Läs mer: Här finns en mall för att skapa en likviditetsbudget.

Misstag 2: Att göra allting själv

En klassisk starta eget företag-miss är att försöka göra allting själv. Många nyföretagare försöker vara vd, marknadschef och produktionschef – samtidigt som de själva ska utföra allt jobb. Det kan fungera om du har ambitionen om ett litet företag där du byter tid mot pengar (och det är helt okej). Kom bara ihåg att företaget är 100 % beroende av din tid och energi.

Om du däremot vill att ditt företag ska växa, behöver du så fort som möjligt delegera, automatisera och strukturera. Vad kan du lägga ut på andra och vad kan du lösa med hjälp av smarta program och tjänster?

Misstag 3: Att “jobba ihjäl sig”

Hur kul det än är med företaget, är företaget inte allt. Smarta företagare vet att företagande är ett maratonlopp, och skapar sitt liv därefter. Träning, kost, relationer och sömn får inte bli lidande bara för att du har mycket i ditt företag.

Ju mer du har att göra, desto viktigare är det att du sköter träning, kost och sömn. Bygg aldrig ditt företag på bekostnad av din hälsa och dina relationer.

Om Visma Spcs
I orostider är det extra viktigt att stötta varandra och vi är starkare tillsammans! Varje dag hjälper Visma Spcs Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.




Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.
Affärsjuridik
Foto av: AdobeStock
Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?