Kan jag begära uppskov med deklarationen 2020?

20 april, 2020

Hinner du inte deklarera din enskilda firma innan 4 maj? Då kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med hela inkomstdeklarationen.

Här reder vi ut förutsättningarna för att du ska få anstånd.

Var tidigt ut med din ansökan om uppskov med deklarationen

Alla som behöver mer tid för att lämna sin deklaration kan få anstånd fram till 1 juni. Du får besked direkt när du ansöker. Har du redan tidigare fått anstånd är det automatiskt förlängt till 1 juni, du behöver inte göra något mer. Både privatpersoner och enskilda firmor ansöker via blankett SKV 2600, ”Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m.”.

I särskilda undantagsfall kan Skatteverket godkänna uppskov ännu längre, men räkna inte med det vid ansökan.

Psst!
Om du har Visma Skatt Proffs/Visma Skatt kan du enkelt skapa en anståndsblankett där.

Är du senare ute än tio dagar innan den 4 maj bör du omedelbart ansöka om anstånd via “Mina sidor” på Skatteverket.se (alltså senast den 4 maj). Då kan du endast få uppskov till och med den 18 maj.

Anlitar du en redovisningsbyrå?
De kan ansöka om byråanstånd för sina kunders inkomstdeklarationer och få ännu längre anstånd. Läs mer här.

Vad krävs för att få uppskov med deklarationen?

Skatteverket kräver att det måste finnas ”särskilda skäl”, oavsett om du ansöker som egen fysisk person eller för ett dödsbo. En veckas semester godkänns till exempel inte eftersom den räknas som för kortvarig.

Om du däremot gör en längre resa, till exempel bor med familjen ett halvår i ett annat land, är på en lång tjänsteresa eller arbetar på annan ort och inte kan besöka din hemort under tiden då deklarationen normalt ska lämnas in, ökar dina chanser att bli beviljad.

Ett annat exempel på giltigt skäl kan vara komplicerade inkomstförhållanden, till exempel om du anlitar sakkunnig hjälp (till exempel en redovisningskonsult) och personen blir sjuk eller av annat skäl inte är tillgänglig innan deklarationen ska lämnas in. Ytterligare ett skäl för Skatteverket att ge dig uppskov kan vara att du inte får in underlag för uppgifterna i tid.

Läs och bokmärk: Här är hela skattekalendern för 2020.

Påverkar Coronaviruset om jag kan få anstånd med betalningen?

Om du har fått betalningsproblem som en direkt konsekvens av coronaviruset kan du ansöka om anstånd med betalningen hos Skatteverket – här är blanketten. Anståndstiden för detta sätts i normalfallet till två månader men den kan förlängas till fyra månader i särskilda fall.

För att få anstånd behöver du kunna visa att betalningsproblemen är tillfälliga och att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka när anståndstiden löper ut. 

Obs! Du behöver fortfarande lämna skattedeklarationer varje månad och om du vill få anstånd med inkomstdeklarationen behöver du ansöka om det separat. Se ovan.

Läs mer här: Allt om deklarationen 2020 – här hittar du nyheterna, avdragen och regeländringarna.

Kan även aktiebolag och handelsbolag skjuta upp sin deklaration?

Det korta svaret är nej. Juridiska personer, till exempel aktiebolag eller handelsbolag/kommanditbolag, får i normalfallet inte anstånd med att skjuta upp sin inkomstdeklaration.

Däremot får bolag som deklarerar elektroniskt en månad längre tid på sig än de som använder pappersblanketter.

Läs mer här: Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2020.

Om Visma Spcs
I orostider är extra viktigt att stötta varandra och få hjälp, och vi är starkare tillsammans! I snart fyra decennier har Visma Spcs hjälpt Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.




Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.
Affärsjuridik
Foto av: AdobeStock
Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?