Deklarationen 2020 – 14 saker du måste ha koll på

17 april, 2020

Vilka nyheter finns i deklarationen 2020? Finns det några nya avdrag eller skattefria förmåner? Här ger vi dig svaren.

Tips 1: Skattefria personalförmåner 2020

Naturaförmån innebär att arbetsgivaren väljer förmånen

Med naturaförmån menas förmåner av enklare slag av motion eller friskvård, som är tillgänglig för alla företagets anställda. Förmånen ska tillhandahållas på arbetsplatsen, i annan lokal som företaget helt eller delvis disponerar, eller i lokal enligt abonnemang. Då är förmånen skattefri för den anställde.

Exempel:
Om personalen kan få tillgång till massage på arbetsplatsen, är det en naturaförmån. Om företaget väljer att erbjuda samtliga anställda exempelvis ett gymkort på ett speciellt angivet gym, avseende enklare motion, är det också att jämställa med en skattefri naturaförmån.

Friskvårdsbidrag innebär att den anställde väljer men arbetsgivaren bestämmer

Företaget kan erbjuda anställd personal ett friskvårdsbidrag att använda för motion eller annan friskvård, och den anställde väljer själv aktivitet inom ramarna för arbetsgivarens regler. Hela personalen måste erbjudas friskvårdsbidraget, med lika stort belopp och på samma villkor, för att det ska vara skattefritt. Förmånen måste dessutom vara av mindre värde.

Vad är då mindre värde?
Skatteverket menar att 5 000 kronor inklusive moms per anställd och år utgör ett mindre värde. OBS! Om företaget erbjuder ett friskvårdsbidrag som överstiger 5 000 kronor, beskattas de anställda på hela beloppet. 

Vad gäller vid enstaka aktiviteter?
Den enstaka aktiviteten måste kosta mindre än 1 000 kronor inklusive moms för att uppfylla kraven för enklare slag och mindre värde, menar Skatteverket. Ett exempel på detta kan vara liftkort. 

Företaget kan också kombinera naturaförmån med friskvårdsbidrag.

Läs mer: Allt du behöver veta om friskvårdsbidrag.

Tips 2: Löneväxling och bruttolöneavdrag gör personalvårdsförmånerna skattepliktiga

Tänk på!
Om skattefria personalvårdsförmåner finansieras av arbetsgivaren med hjälp av bruttolöneavdrag/löneväxling blir förmånerna skattepliktiga. 

Tips 3: Vad gäller vid reseavdrag?

Förutsättningar för att den anställde ska få reseavdrag med bil är att:

  • Avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen måste vara minst fem kilometer.
  • Tidsvinsten jämfört med att resa med kollektivtrafik måste vara minst två timmar.
  • Den anställde kan bara få avdrag för den del av sina utgifter som överstiger 11 000 kronor.

Läs mer här: Allt om deklarationen 2020 – här hittar du nyheterna, avdragen och regeländringarna.

Tips 4: Har du sålt en fastighet 2019?

Om du har sålt en bostad under 2019 ska du deklarera försäljningen i din privata deklarationen året efter, det vill säga 2020. Det gör du genom att lämna en bilaga. Bilagan hittar du i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 hos Skatteverket.

Tips 5: ROT-avdrag minskar omkostnadsbeloppet

Har du sålt din bostad 2019 och fått ROT-avdrag för någon åtgärd?
Då ska den del som du fått skattereduktion för minska omkostnadsbeloppet och därmed öka vinsten.

Tips 6: Du får skatteåterbäringen snabbare om du har digital brevlåda

Skaffa en digital brevlåda så får du skatteåterbäringen snabbare. För 2020 behövde du ha din digitala brevlåda senast den 27 februari för att få skatteåterbäringen redan den 7-9 april. Även om du deklarerar digitalt senast den 31 mars, utan att ändra eller lägga till något, får du skatteåterbäringen i april.

Tips!
Fixa företagets deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet
I ett smart bokföringsprogram med deklarationstillval sköter du enkelt, snabbt och säkert företagets deklaration själv – online. Det behöver inte vara svårt. Med rätt förutsättningar kan det till och med gå under timmen – till exempel med deklarationsprogrammet Visma eEkonomi som just nu finns till ett extra bra erbjudande.

Tips 7: Du kan få skattereduktion för fackföreningsavgift (för en del av 2019)

Skattereduktion för fackföreningsavgift slopades den 1 april 2019. Det innebär att bara de avgifter du betalat in mellan den 1 januari och den 31 mars 2019 ger skattereduktion.

Obs! Skattereduktionen för fackföreningsavgiften medges automatiskt om din fackförening har skickat in kontrolluppgifter till Skatteverket. Du ser då skattereduktionen i din preliminära skatteuträkning.

Tips 8: Vad gäller om jag har sålt värdepapper?

Om du har sålt eller löst in värdepapper ska du lämna bilaga K4 samtidigt med din privata deklaration. I Skatteverkets e-tjänst finns bilagan redan skapad, med de flesta av uppgifterna redan ifyllda. Men, du behöver lägga till ditt omkostnadsbelopp, det vill säga vad du betalt för ditt värdepapper (till exempel aktier). 

Om du inte känner till vilket omkostnadsbeloppet du har haft, kan du i de flesta fall använda 20 procent av försäljningspriset som omkostnadsbelopp (enligt den s k schablonmetoden).

Tips 9: Vad gäller vid utländska värdepapper om företaget jag har värdepapper i går i konkurs?

Utländska värdepapper anses avyttrade när det utländska företaget försätts i konkurs, och inte när konkursen är avslutad. Detta är en nyhet i deklarationen 2020.

Tips 10. Glöm inte ändringarna för sjukvårdsförsäkringen

Tänk på!
Skattefriheten för förmån av privat sjuk- och hälsovård samt sjukvårdsförsäkringar slopades den 1 juli 2018. I de fall en försäkring har betalats från och med 1 juli 2018, så skall den alltså beskattas i deklarationen. 

Obs! Normalt är bara 60 procent av premien skattepliktig, enligt Skatteverkets egna uppgifter.

Tips 11. Så kan du få anstånd med deklarationen

Alla som behöver mer tid för att lämna sin deklaration kan få anstånd fram till 1 juni. Du får besked direkt när du ansöker. Har du redan tidigare fått anstånd är det automatiskt förlängt till 1 juni, du behöver inte göra något mer. Du ansöker via “Mina sidor” på skatteverket.se.

Har du inte möjlighet att logga in med e-legitimation eller om du behöver anstånd en längre tid, ansöker du om det på blanketten Ansökan – Anstånd att lämna inkomstdeklaration m.m. (SKV 2600).

Tips 12. Vad gäller om jag hyr ut kontor i bostaden till företaget?

Om du hyr ut en lokal i en villa eller bostadsrätt till ditt egna aktiebolag eller egen arbetsgivare, innebär det kapitalbeskattning så länge hyran är marknadsmässig. Tänk då på att:

  • Det måste finnas ett behov av lokalen, och det får inte finnas en annan, motsvarande lokal samtidigt.
  • Marknadsmässig ersättning är maximal hyra du kan ta ut.
  • Det måste finnas ett avtal mellan parterna.

Läs mer här: 8 säkra avdrag för firman med kontor hemma.

Tips 13. Kan jag dra av moms vid måltidsrepresentation?

Det finns ingen avdragsrätt för måltidsrepresentation kvar, men du kan fortfarande lyfta moms på ett underlag på max 300 kronor. Detta gäller även moms på alkohol. Regeln gäller alla bolagsformer.

Läs mer här: De här avdragen får du göra vid representation.

Tips 14. Ombildning från enskild firma till aktiebolag

En ombildning av enskild firma till aktiebolag ger inte någon schablonintäkt som tillägg under ombildningsåret, om man tar med sig periodiseringsfonder. Detta gäller bara för enskild firma.

Läs mer här: Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2020.

Tipsen kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem som är expert på fåmansföretagslagstiftningen.

Om Visma Spcs
I orostider är extra viktigt att stötta varandra och få hjälp, och vi är starkare tillsammans! I snart fyra decennier har Visma Spcs hjälpt Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.
Affärsjuridik
Foto av: AdobeStock
Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?