Framtidssäkra ditt företag – här är 7 digitala lösningar du behöver

29 maj, 2020

Världen kommer att förändras på grund av Corona-krisen, och gamla sanningar blir inte lika relevanta. Det här är en tid att uppfinna företaget på nytt. Så här gör du för att fortsätta vara relevant och ta ny teknik till hjälp för att framtidssäkra ditt företag.

Visst är det tuffa tider, men det är nu ditt företag har möjligheten att affärsutveckla och gå stärkta ur krisen. Hur kan ni utveckla er affärsidé, ert erbjudande och er marknad för att framtidssäkra företaget?

Och framförallt – hur kan ni använda smart och digital teknik för att fortsätta vara relevanta?

I den här guiden går vi igenom hur du i fyra steg kan utveckla ditt företag för att vara relevant i många år framåt. Men först, glöm inte det viktigaste för att överhuvudtaget kunna fortsätta driva företag – hitta ett smart sätt att fakturera snabbt och smidigt.

Läs mer: Jobba digitalt – så här gör du.

Så skapar du en smidig fakturering

Något av det absolut viktigaste du som företagare behöver ha koll på är din fakturering. När företaget går som det ska, ibland till och med bättre än planerat, är det lätt att komma efter med faktureringen. Tillhör du dem som inte ”hinner” fakturera? Det finns ingen vinnare på varken sent skickade eller sent betalda fakturor.

En sämre konjunktur, som i spåren av Coronakrisen, är ännu ett skäl att fakturera snabbt. Du har ju ditt företagets likviditet att tänka på och måste kunna betala era fakturor.

Läs mer: Fördelarna med att fakturera digitalt – här är de!

Med dagens teknik finns stora möjligheter att snabbt både skapa och skicka fakturor digitalt. Har du dessutom ett bokföringsprogram online som exempelvis Visma eEkonomi som kan kopplas till en app i din mobiltelefon eller padda, ja då kan du lösa faktureringen på stående fot. Bokföringen, den sker i princip automatiskt och vill din kund betala med Swish kan du smidigt mejla betalningsbekräftelse från telefonen. Så se till att utnyttja tekniken maximalt. Det ger dig större fördelar.

Test: Vilken typ av faktureringsperson är du? Testa dig här!

Se hur du smart kan jobba med dina digitala fakturor och all påminnelsehantering med Visma eEkonomi. Och här får du alla våra bästa faktureringstips.

Så framtidssäkrar du ditt företag

Var ska ditt företag befinna sig i höst, om ett år och om tre år? Hur kommer ni att påverkas av Coronakrisen? Hur blir ni mer digitala i en värld som förändras snabbt?

Du behöver hitta svar på dessa frågor för att framtidssäkra ditt företag. Inte minst för att säkerställa företagets likviditet och ekonomi – men också för att hänga med i teknikutvecklingen och effektivisera företagets administration med smarta, digital lösningar.

Börja med att ställa frågor.

  • Vilken är din marknad?
  • Vem är din kund?
  • Är din målgrupp stor och bred eller smal och nischad?
  • Är ditt nuvarande erbjudande fortfarande relevant för dina kunder?
  • Är det dags att söka nya marknader eller söka nya produkter och tjänster till dina nuvarande kunder?
  • Vilken är din kärnverksamhet, hur kan du använda din kunskap och erfarenhet när du blickar veckor och år framåt?
  • Vilken teknik och digitala lösningar kan vi använda för att bli mer effektiva?

Med andra ord:
Hur kan du affärsutveckla din verksamhet?

Affärsutveckla ditt företag med Ansoff-matrisen

Ett smart sätt att jobba med affärsutveckling är att göra en så kallad Ansoff-matris. Med matrisen går du snabbt igenom fyra olika sätt att utveckla företagets produkter och tjänster för framtiden.

Sälj mer på befintlig marknad

Detta kallas också marknadspenetrering. Du fortsätter att jobba där ditt företag finns idag och satsar på att sälja mer på den befintliga marknaden. Om det finns marknadsandelar att ta, speciellt om konkurrenter är stillastående, kan detta vara en bra strategi. 

Och hur vet du om det finns marknadsandelar att ta? Ett bra sätt är att fråga dina kunder om de är nöjda med sina nuvarande leverantörer. Ett annat sätt är att söka på “ditt område” på Google, och se hur konkurrensen ser ut. 

Ställ frågorna:

  • Hur stor är marknaden?
  • Är det dags att ta marknadsandelar?
  • Vilka kanaler kan möjliggöra det?
  • Vilka konkurrenter verkar stå still?
  • Hur behöver vi utvecklas för att vara bäst på vår marknad?

Sälj på nya marknader

Nu handlar det om att marknadsutveckla. Vilka möjligheter finns här? Har du funderat över en e-handel eller att sälja din kunskap digitalt? En e-handel ökar din marknad markant och du kan se utanför geografiska gränser. Har du ett lager och kanske till och med en butik är det absolut läge att affärsutveckla med en e-handel.

Med dagens teknik går det snabbt att bygga upp en e-handel. Färdiga teman gör att du snart är igång. Lägg extra mycket tid på e-handelns texter, det är inte slumpen som gör att Google driver trafik till just ditt företag. Det är tankearbetet bakom texterna som gör skillnaden. 

Arbetet med sökmotoroptimering gäller förstås också företag som inte driver e-handel, men som vill få fler kunder via nätet. Hur kan du göra företagets hemsida till en leadsgenerator? Där är förstås innehållet viktigt, men minst lika viktigt är att du följer principerna som får Google att gilla din sida.

Läs mer: Så får du Google att gilla ditt företags hemsida.

97 % googlar någon gång och hela 61 % googlar varje dag. Om du inte finns på förstasidan, kommer de att välja någon av dina konkurrenter. Välj också ut nåra sociala medier-kanaler som passar just din verksamhet, 83 % använder Facebook, Instagram och andra sociala medier någon gång. 65 % gör det varje dag. I vilka sociala medier finns dina kunder?

Läs mer:
Alla kan skapa en proffsig nätbutik med Visma Webshop. Besök vår sida om e-handel så berättar vi allt du behöver veta om att starta webbshop och att synas på nätet.

Sälj mer till befintliga kunder

Fråga dina kunder vad du kan göra mer för dem just nu. Ofta förknippas ditt företag med en specifik produkt eller tjänst, och kunden kanske inte ens vet om vad ni kan hjälpa dem med!

Fokusera också på att skapa känslomässiga band till kunderna – vi gör affärer med människor vi gillar! Ett respektfullt bemötande där du får kunden att känna sig sedd är väldigt viktigt. Det handlar om att få kunden att känna sig delaktig. Exempel: Om du får ett mejl så svara inte bara på mejlet i tid utan lägg till en personlig liten hälsning. Önska trevlig dag eller en skön semester. Var inte heller rädd för att be om ursäkt om något har blivit fel, empati är viktigt.

Ha som mål att ditt företag kontaktar 10 befintliga kunder varje dag och frågar vad de saknar. Utifrån svaren, vilka produkter och tjänster är relevanta att addera till ert nuvarande erbjudande? Om du är frisör, kan du också erbjuda att komma hem till kunderna och utföra klippningen?

Skapa nya produkter och tjänster för en helt ny marknad

Detta kallas diversifiering. Det kan kännas som ett stort steg, men just nu kan det vara avgörande för ditt företags framtid. Här kan du verkligen uppfinna företaget på nytt.

Obs! Tänk på att inte släppa det som redan fungerar för att satsa allt på något nytt.

Ha 70 % av företagets fokus på det som fungerar och levererar idag. Ha 20 % fokus på det som behöver utvecklas inom ett år. Och ha 10 % fokus på det som behövs för en framtid som ligger längre bort än ett år. Detta är en bra tumregel som såklart måste anpassas efter din verklighet.

Ställ återigen rätt frågor:

  • Vilka nischer är “lediga”?
  • Vilka kunder ser du framför dig?
  • Vad skulle vara väldigt roligt att skapa?
  • Finns det tjänster/produkter i andra länder som ännu inte kommit till min marknad?
  • Har vi tjänster/produkter som ännu inte finns på vissa andra marknader?

Vill du veta hur andra har diversifierat sitt företag?
Spana in Den cyklande rörmokaren.

Framtidssäkra företaget med hjälp av kunderna

Dina nuvarande kunder är den bästa källan till att utveckla dina produkter och tjänster. Fråga dem vad de behöver nu och vad de tror sig behöva i framtiden.
Be dem vara 100 % ärliga och ställ exempelvis följande frågor:

  • Vad behöver ni hjälp med nu och i framtiden?
  • Har vi rätt erbjudande?
  • Vilka är våra fördelar respektive nackdelar gentemot konkurrenterna?
  • Vad saknar ni på marknaden?
  • Hur kan vi göra livet enklare för er?

Läs mer:
Så blir du duktig på förhandlingsteknik och får kunden att vilja köpa
eller
Den kompletta guiden till marknadsföring för små företag

3 områden där ditt företag kan bli smartare och mer digitala

Sköt företagets bokföring och administration digitalt

Skapa en smart digital bokföring med exempelvis Visma eEkonomi. Skaffa också ett smart löneprogram för små företag, ett tips är Visma Lön, och ett program för tidrapportering, till exempel Visma Tid Smart.

Du kan också ha ett system för att skicka och ta emot digitala fakturor, ett tips är Visma AutoInvoice.

Ha ett system för digital signering av dokument och för utläggshantering

Ett system för digital signering av dokument spar massor med tid och pappersarbete. Ett exempel är Visma Sign. Och varför inte digitalisera utläggshanteringen med en tjänst som Visma Companyexpense.

Utveckla företagets erbjudande med en e-handel

Sälj på nätet och koppla siffrorna direkt till ditt bokföringsprogram. Smart och smidigt med till exempel Visma Webshop.

I orostider är extra viktigt att stötta varandra och få hjälp, och vi är starkare tillsammans! I snart fyra decennier har Visma Spcs hjälpt Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.




Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.
Affärsjuridik
Foto av: AdobeStock
Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?