Skattefria förmåner – Rabatter, bonus och ränteförmån

15 april, 2020

Finansiering Banklån

Rabatter, bonus och ränteförmån är normalt skattepliktiga, men under vissa förutsättningar är personalrabatter skattefria. Vi går igenom vad som är vad.

Bläddra bland alla skattefria förmåner här

Är lojalitetsrabatter – till exempel SAS Eurobonus – skattefria förmåner?

Om du har ett lojalitetskort i till exempel flyg- och hotellbranschen (exempelvis SAS Eurobonus) är ”bonusen” skattepliktig om den används för privat bruk. Detta förstås under förutsättning att arbets- eller uppdragsgivaren betalat de varor eller tjänster som gett rätt till ”bonusen” eller att förmånen av annat skäl kan anses som ett resultat av tjänsten.

Det gäller alltså om din anställda samlat bonuspoäng på grund av tjänsteresor som företaget betalar.

Det är den anställde som använder lojalitetsrabatten som ska lämna uppgifter om detta till sin arbets- eller uppdragsgivare. Uppgiften ska omfatta förmånens art, omfattning och vilken månad den har använts. Uppgiften ska lämnas senast månaden efter att lojalitetsrabatten utnyttjades.

Är personalrabatter skattefria förmåner?

Personalrabatter vid inköp av varor eller tjänster från företaget kan vara skattefria under vissa förutsättningar.

För att anses som skatte- och avgiftsfri ska rabatten:

– rikta sig till alla anställda

– avse varor eller tjänster som ingår i företagets ordinarie utbud

– inte vara större än sedvanlig personalrabatt

– inte överstiga den största rabatt som en ”vanlig” konsument kan få på affärsmässiga grunder

Företagets anställda ska inte heller kunna välja en högre bruttolön i utbyte mot att denne avstår från möjligheten att få rabatt. Däremot går det bra att kontant betala ut erhållen rabatt i efterhand.

Obs! Personalrabatt är normalt skattepliktig om rabattsatsen överstiger den högsta rabatt som en ”vanlig” konsument kan få hos dig eller på marknaden. Rabattsatserna varierar mellan olika branscher och orter.

Är ränteförmån en skattefri eller skattepliktig förmån?

Med en skattepliktig ränteförmån menas om företaget ger ett räntefritt lån, eller ett lån där räntan är lägre än marknadsräntan, till en anställd. Den anställda ska då skatta för förmånen som inkomst av tjänst.

Den anställda får dra av ett belopp motsvarande förmånen som ränteutgift i inkomstslaget kapital på samma sätt som om räntan hade betalats kontant.

Vad gäller vid lån?

Med lån menas här en penningtransaktion som grundar sig på ett kreditavtal. Förskott på lön eller annan ersättning, normala kreditköp hos arbetsgivaren och motsvarande anses därmed inte som lån. Både kortfristiga lån och lån av mindre belopp omfattas dock av förmånsreglerna.

En förutsättning för beskattning är att låneavtalet kan anses vara en förmån och att den anställde fått förmånen på grund av tjänsten eller uppdraget. Den skattepliktiga förmånen uppkommer om lånet lämnas på villkor som är bättre än de marknadsmässiga.

Hur beräknas förmånsvärdet vid ränteförmån?

En förutsättning för att det ska räknas som ränteförmån är att den avtalade räntan understiger marknadsräntan (vid lånetillfället). Förmånen beräknas schablonmässigt med utgångspunkt i statslåneräntan.

Vid räntefria lån, lån med fast ränta och lån där räntan utgår i fast förhållande till marknadsräntan, är förmånens värde skillnaden mellan statslåneräntan vid lånetillfället + 1 procent (jämförelseräntan) och den avtalade räntesatsen. Jämförelseräntan ska dock uppgå till lägst 0,5 procent.

Om lånet har rörlig ränta är förmånens värde skillnaden mellan statslåneräntan den 30 november året före inkomståret + 1 procent (jämförelseräntan) och den avtalade räntesatsen. Jämförelseräntan ska även här uppgå till lägst 0,5 procent.

Exempel för att förtydliga ränteförmånen

Exempel från Skatteverkets hemsida: Den 30 november 2019 var statslåneräntan – 0,09 procent. För inkomståret 2020 ska då förmånens värde beräknas till skillnaden mellan (-0,09 + 1 =) 0,91 procent och den med företaget avtalade räntan.

Obs! Det uppkommer inte alltid en skattepliktig förmån även om den avtalade räntan understiger marknadsräntan. Om marknadsräntan för ett lån med fast ränta är exempelvis 5 procent och statslåneräntan är 2 procent, räcker det att den anställda betalar (2 + 1 =) 3 procent i ränta för att en skattepliktig förmån inte ska uppkomma.

Hur redovisar företaget ränteförmåner?

Företaget ska redovisa ränteförmånen månad för månad i arbetsgivardeklarationen. Det gäller också om den anställda exempelvis bara betalar ränta för lånet var tredje månad. Värdet av förmånen anges i ruta 012 i arbetsgivardeklarationen på individnivå. Förmånsvärdet och eventuellt betald ränta redovisas i ruta 540 på kontrolluppgiften för ränteutgift (KU25).

Bläddra bland alla skattefria förmåner här

Vad betyder skattefria förmåner?

Här kan du läsa om vad skattefria förmåner betyder och hur ditt företag kan använda dem.

Läs här: Så fungerar skattefria förmåner




Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Skatter & Avgifter
12 vanliga skattefria förmåner – så fungerar de