Har du hemmakontor? Här är 8 avdrag du med enskild firma kan göra.

22 april, 2020

Det finns en rad avdrag du får göra om du har enskild firma med hemmakontor. Men vilka?

Här går vi igenom vad du kan dra av i deklarationen för hemmakontoret, datorn, mobilen, internet, traktamente och bilen.

Avdrag för lokaler i hemmet

Bor du i villa? Då kan du göra ett schablonavdrag på 2 000 kronor per år för lokal i hemmet. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt är schablonavdraget det dubbla –  4 000 kronor per år. Förutsättningen är att du jobbar minst 800 timmar per år i din bostad. 

Schablonavdraget ersätter merkostnader för värme, vatten och el. Jobbar du mindre än 800 timmar i bostaden får du inte göra avdrag alls för lokaler i hemmet. Däremot kan du fortfarande få göra avdrag för telefon, bil etc.

Läs mer här: Allt om deklarationen 2020 – här hittar du nyheterna, avdragen och regeländringarna.

Avdrag för mobiltelefon

Om du sedan tidigare har en privat mobiltelefon och börjar använda den i din enskilda firma får du göra avdrag med delen av kostnaden som rör din firma. Skaffar du ett nytt abonnemang och en ny mobil, som du bokför i din enskilda firma, kan du dra av kostnaden. Privat användning kan dock uttagsbeskattas.

Avdrag för dator

Avdraget för dator beror på dess kostnad. En nyinköpt dator till verksamheten som kostar mindre än 23 250 kronor kan du i normalfallet dra av hela beloppet för genom direktavdrag (korttidsinventarier). Om priset däremot överstiger 23 250 kronor räknas datorn som en inventarie och avdraget görs istället genom årliga värdeminskningsavdrag.

Avdrag för fiber och internet

Om du använder hemmasurf i din enskilda firma ska du beräkna de extrakostnader som uppkommer för detta. Du får göra avdraget baserat på den uträkningen. Installationskostnader av fiber i hemmet får du inte dra av eftersom det anses vara en privat levnadskostnad.

Tips! Fixa företagets deklarationen själv – direkt från bokföringsprogrammet
I ett smart bokföringsprogram med deklarationstillval sköter du enkelt, snabbt och säkert företagets deklaration själv – online. Det behöver inte vara svårt. Med rätt förutsättningar kan det till och med gå under timmen – till exempel med deklarationsprogrammet Visma eEkonomi som just nu finns till ett extra bra erbjudande.

Avdrag för kontorsutrustning

Kontorsmöbler, till exempel skrivbordsstol och höj- och sänkbart skrivbord, ses i normalfallet som korttidsinventarier och kan dras av genom direktavdrag.

Avdrag för bil

Du får använda privat bil i din enskilda firma och dra av för resor motsvarande 18,50 kronor milen. Detta är samma belopp som den skattefria milersättning du får om du är anställd och kör med egen bil i jobbet.

Tips!
Behöver du få anstånd med deklarationen? Läs hur du gör här.

Avdrag för representation

Sedan årsskiftet 2017 finns inget avdrag för måltidsrepresentation (tidigare fick 90 kronor dras av för till exempel lunch eller middag). Utgifter för enklare förtäring av mindre värde, till exempel smörgås eller kaffe och bulle, kan dock fortfarande dras av. Detsamma gäller 180 kronor i avdrag för exempelvis teater eller hockey.

Precis som tidigare måste representationen vara direkt kopplad till verksamheten för att du ska få göra avdrag.

Avdrag för traktamente

För att du ska få göra avdrag för traktamente ska det alltid vara förenat med en övernattning. Övernattningen får inte samtidigt täckas av arvodet du begär för din tjänst (vilket ofta är mer lönsamt). 

I de fall du får göra avdrag för traktamente, gäller att en övernattning och två dagars arbete ger 230 kronor i avdrag per dag för inkomståret 2019. Tänk på: Du måste övernatta längre bort än fem mil från ditt hem för att detta ska gälla.

Instruktion: 

De avdrag du inte tar upp direkt i företagets bokföring kan du göra vid kod R22 på blankett NE (om du har enskild firma), eller vid punkt 13 på blankett N3A för delägare i handelsbolag.

Läs mer här: Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2020.

Tipsen kommer från Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem som är expert på fåmansföretagslagstiftningen.

I orostider är extra viktigt att stötta varandra och få hjälp, och vi är starkare tillsammans! I snart fyra decennier har Visma Spcs hjälpt Sveriges företagare och blivande entreprenörer att starta, driva och utveckla sina företag. Med hjälp av kunskap, digitala lösningar och smarta ekonomiprogram vill Visma Spcs ge dig möjlighet att göra det du gör bäst – driva ditt företag framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.
Bolagsformer
Foto av: AdobeStock
Från enskild firma till aktiebolag – så här gör du
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.
Affärsjuridik
Foto av: AdobeStock
Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?