Så lever du som en miljonär – utan att vara en

1 oktober, 2018

r och privatekonomi för företagare

Vill du också leva som en miljonär? Det kan du göra, genom att använda våra enkla råd som minskar dina kostnader med 30-50 %, bara genom att vara lite smartare än alla andra. Så här får du miljonärens livsstil till en bråkdel av kostnaden.

Dela med andra och hyr det du använder sällan

En av huvudprinciperna bakom ”att leva som en miljonär” är att inte äga alla prylar själv. Köp inte en smoking eller exklusiv klänning som du använder en gång, hyr den för en bråkdel av priset. Samma sak med alla prylar och fordon, dela dem med andra i din närhet. Så enkelt får du hela effekten till en bråkdel av priset.

Ett mer avancerat alternativ är att du själv äger, men hyr ut till andra. Vi känner många som äger hus utomlands och hyr ut dem under halva året, och bor gratis den andra halvan. Det är smart lyx som inte kostar pengar!

Res när ingen annan reser

Om du gör som alla andra, får du betala som alla andra. Välj istället att resa off season, gärna precis efter säsongen när det fortfarande är attraktivt men mycket billigare (och mycket mindre turister). Var också noga med att boka långt innan, priserna är helt andra då. Genom de här två principerna kan du spara minst 50 % på din resa, och få väldigt mycket mer lyx för pengarna.

Volontera på semestern

Många av oss är trötta på solsemestrar liggandes vid poolen. Gör något annorlunda! Om du väljer att volontärarbeta på semestern, slår du många flugor i en smäll. Du gör något gott. Någon annan kan betala ditt uppehälle. Det känns otroligt bra. Du träffar fler och intressantare människor. Du lär dig något. Du får perspektiv på tillvaron. Och du kan göra det i ett land och klimat som passar dig. Om inte detta är lyx, vad är det då?

Bli hårmodell (och andra sätt att få en livsstil gratis)

Använd vårt verktyg nollbudgetering för varje kostnadspost som du önskar i ditt liv. Tänk så här: okej, det skulle kosta 3 000 kronor att få en stylist att fixa mitt hår. Men hur skulle det kunna bli gratis? Aha, jag kan bli hårmodell för praktikanter. Kostnad: 0. Gör likadant på allt du önskar i ditt liv. Plötsligt har du livsstilen utan att betala pengarna.

Ligg lite efter trenden

I din business ska du ligga före trenden. Men när det gäller mode och prylar, kan du gott ligga efter. Handlar du 3-6 månader efter alla andra, får du ofta 30-50 % rabatt. Och det enda som skiljer, är att du inte är först med den senaste modellen (och det kan vi leva med). Plötsligt kan du unna dig en lyx som var ouppnåelig för ett halvår sedan (vilket inte betyder att du ska konsumera i onödan, läs vår guide om minimalism)

Det bästa i livet är gratis

Oj, vad mycket härligheter och lyx du kan få gratis. De bästa böckerna finns gratis på biblioteket. De finaste solnedgångarna är gratis. De vackraste promenaderna är gratis.

Ett annat sätt att få gratis lyx är att bli inbjuden till mingel av olika slag. Se till att bli medlem i olika kundklubbar och liknande, det ordnas otaliga mingel där du bjuds på bubbel och härliga snittar (och får träffa spännande  människor).

Glöm inte: Det är bra att ha pengar och det pengar kan köpa. Men det är också bra att stanna upp då och då, och försäkra dig om att du inte har förlorat det som pengar inte kan köpa.

Köp begagnat

Använd 80/20-regeln för att få 80 % av effekten till 20 % av priset. En vedklyv, till exempel. 1 995 kronor ny. 400 kronor begagnad, på auktion eller Blocket. Och nästintill oanvänd. Och du gör något gott för miljön.

Samla poäng

Ett utmärkt sätt att resa gratis är att samla flygpoäng, exempelvis med Star Alliance Eurobonus eller Norwegian. Samla alla dina inköp på ett kort som ger dig bonuspoäng. Om du spenderar som en normalsvensk, kan du få en långresa kostnadsfritt varje år.

Byt boende

Varför ta in på hotell för 2 000 kronor natten när du kan byta boende med någon (tillfälligt såklart). Vi glömmer ofta bort att Sverige är attraktivt för turister. Vi kan låtsas att du har en tvåa i Stockholms centrala delar. Lägg ut den på exempelvis homeexchange.se och se vad du får i utbyte. Gissningsvis kan du få en motsvarande lägenhet på Miami Beach. Voila, så enkelt får du gratis semesterboende (samtidigt som någon tar hand om din lägenhet när du är borta).

Köp inte hela paketet, bara det du egentligen vill ha

Klassikern: Du betalar 1 495 kronor per person för en natt på spahotell. Totalt: 2 990 kr. Och det är förstås mysigt.

Men för att få lyxen återkommande och mycket billigare, kan du välja att endast betala för det du egentligen vill ha: spa-delen. Exempelkostnad för Kokpunkten Spa i Västerås (som är nice): 295 kronor för fem timmar. 15 % av priset. Och du får det viktigaste. Gör likadant med dina restaurangbesök. Ät hemma, och njut sedan av desserten på en fin restaurang. Du får servicen, känslan och omgivningen, till en bråkdel av priset.

Lev där det är billigt

Vill du bo i en liten lägenhet där det är dyrt, eller i en vacker sekelskiftesvilla vi vattnet där det är billigare? Valet kan bara vara ditt, men du behöver veta att möjligheten finns. Ofta kan du få det sistnämnda bara en timme från det förstnämnda. Just saying…

Fråga alltid om uppgradering

När du bokar hotell, använd alltid rutan med ”meddelande till hotellet”. Berätta att ni firar bröllopsdag, att någon fyller år eller att det är första gången ni ska besöka hotellet och att ni ser ”så mycket fram emot det” (det ska såklart vara sant). Och att ni hoppas på ett fint rum med utsikt. Vår erfarenhet är att du får en uppgradering i 50 % av fallen. Bara genom att berätta att du vill ha det.

Tipsa oss: Vilka är dina bästa knep för att leva som en miljonär – utan att vara det? 

Läs också: 5 enkla sätt att leva som en miljonär – på 3 % av kostnaden
Privatekonomi
5 enkla sätt att leva som en miljonär – på 3 % av kostnaden