8 sätt att skapa passiv inkomst

2 maj, 2019

Skatt Företag

Vill du tjäna pengar när du sover? Såklart du vill. Men det kräver ett visst tänk och en förståelse för hur du skapar passiv inkomst. I den här guiden får du åtta strategier och sätt att skapa passiv inkomst.

Vad är passiv inkomst? Det lär vi dig i guiden Så skapar du passiva inkomster, läs den först.

När du förstått konceptet, är det dags för praktiska idéer. Vi har definierat åtta sätt att skapa passiv inkomst. När du använder dessa, försök alltid att bygga dem med några grundprinciper i åtanke.

– Om det är möjligt att skapa en prenumeration och inte bara engångs-köp, sträva efter det.
– Tänk alltid: hur kan jag bygga detta så att det inte kräver något jobb alls från mig.
– Och i de fall där det krävs visst manuellt jobb från dig, tänk: Okej, det krävs lite jobb här. Hur kan jag göra det jobbet så enkelt att jag kan delegera det till vem som helst. Bygg processer som är superenkla att utföra för någon annan.
– Passiva inkomster kommer från att du skapar något en gång, och får betalt långt efter att du skapat det.

Alright, så hur kan du bygga en business som ger dig passiva intäktsflöden. Låt oss titta närmare på 8 härliga exempel.

Digital business

Innan vi går in på fördelarna, en snabb påminnelse. Det är inte nödvändigtvis enklare att bygga en business online än i den fysiska världen. Många verkar tro det. Det går sällan bra.

Men om du lyckas bygga digitala affärer, öppnar sig en fantastisk möjlighet för att skapa passiv inkomst.

Låt mig ta några exempel som är enkla att skapa:

– E-böcker
– Onlinekurser (Udemy etc)
– E-handel som är automatiserad (kanske genom dropshippping)
– Ljudböcker
– Blogg eller YouTube-kanal som inte kräver ständig uppdatering (passiva inkomster på gammalt men relevant material)

Tänk på att det finns många konkurrenter där ute. Skapa material som är unikt och som verkligen är värt att köpa för kunden. Helst ska det vara så specifikt att det inte går att hitta någon annanstans. Och så allmängiltigt att det finns åtminstone en liten, köpstark målgrupp. De flesta som lyckas inom den här kategorin har små men internationella målgrupper, och därmed bör du överväga att skapa på engelska eller ett annat stort språk.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Royalties

Fungerar ungefär på samma sätt som en digital business, men är ännu enklare. Det vill säga, du skapar något en gång (gör jobbet) och får betalt i många omgångar efter (men det kräver inget jobb).

Exempel: Skapa och ladda upp dina fantastiska bilder och videos på exempelvis Shutterstock. Alla användare där kan sedan ladda hem dina verk och använda dem i sina kanaler. Och varje gång någon gör det, får du royalty.

Spara på det du redan gör

Det är svårt att förändra beteenden, men tänk om du kunde spara pengar (passivt sparande) på allt du och företaget redan köper. Idag finns det en rad tjänster som hjälper dig med detta, exempelvis Bonusway. Om du handlar på stora kedjor som H&M eller Tyko, får du pengar tillbaka om du går via tjänsten. Enkelt och bra!

Dela det du redan äger

Delningsekonomin börjar få fäste ordentligt. Vad har du och ditt företag som kan delas med andra, samtidigt som du får passiv inkomst? Kan ni hyra ut kontor, rum eller kanske ett helt hus emellanåt. AirBnB är förstås en lämplig kanal.

Och allt ni äger men bara använder sporadisk, kan ni hyra ut de till andra när ni inte använder det? Läs principerna i guiden Så blir du miljonär utan att vara en.

Använd bonuskort

Det går som sagt att tjäna pengar på de beteenden du redan har. Med olika typer av bonuskort får du ”bonus” på alla dina inköp. Två exempel:

American Express SAS Eurobous – poäng på allt du handlar med kortet och poäng på alla din flygningar. Poängen kan du sedan använda till att köpa bonusresor och vi känner många som får en gratis långresa varje år, tack vare att de använt ett visst kort. (Men, visst tar vi det lugnt med flygandet för miljöns skull!?)

Ica-kort – poäng på allt du handlar och för en normal familj blir det många sköna rabattkuponger per år, som säkert minskar era matinköp med någon tusenlapp om året. Det är pengar det också. Plus andra fina rabatter på kortet

Aktier och fonder

Ett av de klassiska sätten att skapa passiv inkomst, men också hyggligt riskfyllt (i alla fall på kort sikt). Vår rekommendation om du inte är superexpert: satsa på indexfonder eller fonder med låga avgifter som presterat över tid (exempelvis Spiltan eller Didner & George).

Om du satsar på aktier och tydligt vill ha passiv inkomst, är det vettigt att investera i bolag med bra utdelning. Här kan du se vilka bolag som har högst direktavkastning på den svenska börsen just nu. Men, var försiktig. Tänk på att väldigt få lyckas tajma marknaden och att väldigt få förvaltare slår index (Vad är index?). Tänk ”köp och behåll” som huvudstrategi, som Warren Buffett skulle ha tyckt.

Låna ut pengar

Det dyker upp allt fler plattformar där du kan låna ut pengar till andra människor eller till olika typer av projekt, och få avkastning i form av ränta. Exempel på dessa är Toborrow, Tessin, Trine etc. Det här är en ganska ny marknad. Spana gärna in den och försök hitta de mest trovärdiga plattformarna, men var också lite försiktig.

Hyr ut fastigheter eller rum

Kanske det mest klassiska sättet att skapa passiv inkomst. Investera i en fastighet eller använd en fastighet du redan har, och hur ut hela eller delar av den.

Är det kontor, fungerar det att använda tjänster som objektvision.se. Är det en privatbostad eller ett rum du vill hyra ut, är AirBnB den stora mästarplattformen.

Vi kan inte låta bli att hålla med Warren Buffett: Om du inte hittar ett sätt att skapa pengar medan du sover, kommer du att jobba tills du dör.




Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Bloggar
8 steg till passiva inkomster